Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Гломерулни болести Наследствена нефропатия, некласифицирана другаде

Наследствена нефропатия, некласифицирана другаде МКБ N07

Наследствена нефропатия, некласифицирана другаде МКБ N07 - изображение

Вродените неинфекциозни заболявания на бъбреците, които не спадат към друг клас заболявания се обобщават под названието наследствена нефропатия, некласифицирана другаде.

Наследствената нефропатия, некласифицирана другаде представлява генетичен или хромозомен дефект, който се предава в поколението и се изразява като бъбречна дисфункция.

Заболяването обикновено се изразява клинически скоро след раждането, тъй като увреждането засяга и двата бъбрека.

Наблюдават се промени в урината, която може да стане мътна, поради по-голямото количество отделен белтък, да придобие тъмен или кървав цвят. При по-голяма загуба на белтък с урината могат да се появят отоци по лицето, крайниците и гениталиите.

Дейността на бъбреците постепенно се влошава, количеството на отделената урина се увеличава докато не настъпи терминална бъбречна недостатъчност и количеството спада под 500 мл урина на денонощие.

Кръвното налягане може да бъде повишено. Телесната температура може да бъде леко повишена.

При лабораторните изследвания обикновено се установяват завишени серумни урея, креатинин и пикочна киселина.

В урината се открива наднормно количество белтък и хематурия (еритроцити в урината).

За да се постави точната диагноза при наследствената нефропатия, некласифицирана другаде е необходимо да се снеме щателна фамилна анамнеза и да се направи бъбречна биопсия под ехографски контрол.

При това инвазивно изследване се взима малко парче тъкан от бъбрека, от което се прави хистологичен материал за изследване с микроскоп. Така се открива конкретното увреждане на бъбрека.

Лечението на наследствената нефропатия цели съхраняването на дейността на бъбреците и организма до откриването на подходящ донор за бъбречна трансплантация.

Предписват се имуносупресори, кортикостероиди, лекарства за контрол на артериалната хипертония (предимно АСЕ - инхибитори), диуретици и други медикаменти. При определени индикации се преминава към екстракорпорално очистване на кръвта (хемодиализа).

3.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Наследствена нефропатия, некласифицирана другаде МКБ N07

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО