Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани, некласифицирани другаде Увреждане на меките тъкани, неуточнено

Увреждане на меките тъкани, неуточнено МКБ M79.9

Увреждане на меките тъкани, неуточнено МКБ M79.9 - изображение

Увреждане на меките тъкани, неуточнено, представлява заболяване, което се характеризира с увреждане на меките тъкани на ставите или околоставното пространство, мускулите и сухожилията.

Етиологичните фактори, които могат да доведат до възникване на увреждане на меките тъкани, неуточнено, могат да бъдат дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система, възпалителни заболявания, остри или хронични травми и други. Клиничната картина на уврежданията се характеризира с поява на болка и нарушени движения в областта на засегнатите стави. Болката може да бъде слаба или силна, постооянна или да се проявява само при движение.

Диагнозата увреждане на меките тъкани, неуточнено, се поставя след снемане на подорбна анамнеза и извършване на щателен физикален преглед. Осъществяването на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, ехография и други, дава допълнителна информация за локализацията и тежестта на уврежданията.

Лечението на увреждане на меките тъкани, неуточнено, може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се осъществява с прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, антибиотици и други. Физикалната терапия и рехабилитацията са незаменими забързото възстановяване на болните.

3.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО