Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани, некласифицирани другаде Остатъчно чуждо тяло в меките тъкани

Остатъчно чуждо тяло в меките тъкани МКБ M79.5

Остатъчно чуждо тяло в меките тъкани МКБ M79.5 - изображение

Остатъчно чуждо тяло в меките тъкани представлява състояние, което се характеризира с наличие на чужда за организма материя в меките тъкани на опорно-двигателната система ( мускули, сухожилия, ставни капсули и други). Заболяването се наблюдава при всички възрасти и мъжете и жените боледуват еднакво.

Най-честата причина за възникване на остатъчно чуждо тяло в меките тъкани е травма или хирургична интервенция. Чуждото тяло с течение на времето се изолира от околната тъкан и се образува гранулом. Клиничната картина на заболяването зависи от локализацията на чуждото тяло, неговата големина и първоначалното състояние на организма. При някои от случаите, пациентите нямат оплаквания. Възможно е обаче да се наблюдават болка и ограничаване на движенията в засегнатата част от тялото. Болката може да бъде слаба или силна, да се проявява при покой или само при движение на тялото и други.

Поставянето на диагнозата oстатъчно чуждо тяло в меките тъкани става след снемане на анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други. При повечето пациенти имаме анамнеза за предхожадаща травма.

Лечението на oстатъчно чуждо тяло в меките тъкани е главно хирургично и се състои в отстраняването на чуждото тяло. Към консервативното лечение спада употребата на обезболяващи, за облекчаване болките на пациентите.

2.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО