Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Ентезопатии на долен крайник, с изключение на стъпалото Псоас-тендинит

Псоас-тендинит МКБ M76.1

Псоас-тендинит МКБ M76.1 - изображение

Псоас-тендинит представлява състояние, което се характеризира с възпаление сухожилието на м. илеопсоас. Трябва да се има предвид, че уврежданията на таза са едни от най-честите спортни травми и представляват 2-5% от тях. Макар, че в повечето случаи се наблюдава увреждане на квадрицепсите или тендинит на аддукторите, и по-рядко псоас-тендинит, трябва да се обърне особено внимание на този вид травми.

Причините за възникване на псоас-тендинит са разнообразни, но 2 от най-честите причини за заболяването са остра травма или свръхнатоварване. Острата травма се получава при ексцентрична контракция на м.илиопсоас или бърза флексия срещу екстензионна сила, и по-рядко в резултат от директно травмиране на мускула. Свръхнатоварване се наблюдава при дейности, които изискват повтаряща се флексия или външна ротация на фемура - танциори, леко-атлети, гимнастици и други. Ревматоидния артри може да бъде причина за възникване на псоас-бурсит.

Клиничната картина на псоас-тендинит се характеризира с поява на болка в областта на таза. Както при останалите тендинит, в началото пациентите могат да съобщават за поява на болка или нейното усилване при започване на физическа активност и отшумяването и при прекратяване на натоварването. С течение на времето, болката може да стане постоянна. Болката може да ирадира по хода на долния крайник, да бъде съпроводена от усещане за изтръпване и слабост на долните крайници идруги. При някои пациенти може да се наблюдава нарушения в походката, които да нарушат ежедневните им дейности.

Диагнозата псоас-тендинит се поставя въз онсова на подробно снета анамнеза и щатаелен физикален преглед. Извършват се някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, за уточняване тежестта на уврежданията. Диференциална диагноза на заболяването се прави с контузии, аваскуларна некроза на главата на фемура, стрес фрактура на шийката на фемура, фрактура на таза, увреда на лумбосакралните дискове, лумбосакрална радикулопатия, остеит на таза, синдром на "щракащия таз" и други.

Лечението на псоас-тендинит е консервативно и се осъществява от специалист. Прилагат се медикаменти като противовъзпалителни лекарствени средстава, аналгетици и други, физикална терапия и рехабилитация.

3.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия