Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други бурсопатии Други кисти на синовиалната торбичка

Други кисти на синовиалната торбичка МКБ M71.3

Други кисти на синовиалната торбичка МКБ M71.3 - изображение

Други кисти на синовиалната торбичка представляват състояния, които се характеризират с образуване на кистични образувания в областта на ставите. Тези заболявания могат да се наблюдават както при млади, така и при по-възрастни. Среща се еднакво при мъже и при жени. Към тази рубрика спада синовиална киста БДУ.

Причините за възникване на други кисти на синовиалната торбичка не са напълно изяснени, но се счита че известна роля играе свръхнатоварването в дадена става, някои вродени заболявания на опорно-двигателния апарат. Клиничната картина на заболяването е разнообразна и варира от поява на неболезнена формация до силно болезнена и ограничаваща движенията киста. При възникване на инфекция на синовията е възможно да се наблюдават още повишена температура, обща отпадналост, зачервяване в областта на кистата и други.

Диагнозата други кисти на синовиалната торбичка се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Извършват се още някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, ехография, компютърна томография, магнитен резонанс и други, задоуточняване на диагнозата и определяне локализацията на кистите. Диференциална диагноза на заболяването се прави с различни туморни заболявания.

Лечението на други кисти на синовиалната торбичка може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на аналгетици, протитвовъзпалителни средства, физикална терапия и други.

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия