Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани, свързани с натоварване, претоварване и натиск Други бурсити на тазобедрената става

Други бурсити на тазобедрената става МКБ M70.7

Други бурсити на тазобедрената става МКБ M70.7 - изображение

Други бурсити на тазобедрената става представляват група заболявания, които се характеризират с възпаление на някои от бурсите на тазобедрената става. Заболяването може да засегне индивиди от всички възрасти, но честотата нараства с напредване на възрастта.

Най-честата причина за възникване на други бурсити на тазобедрената става е травмата. До бурсит може да се стигне след единична травма в областта на седалището. В тази област е възможно да се засегнат няколко различни бурси.

Исхио-глутеален бурзит (Weaver's bottom) - Исхио-глутеалната бурза е локализирана върху tuberositas ossis ischii и под m. gluteus maximus и най-често бурзитът е резултат от травма или възпалителен процес.

Илео-пектинеален бурзит (Psoas bursitis) - Бурзата е ситуирана между m. ileopsoas и  pecten ossis pubis, като обичайно комуникира с тазобедрената става. Най-често се наблюдава травматичен бурзит.

Бурзити, свързани с m. gluteus maximus - Най-често се наблюдава субглутеален бурзит. Бурзата е локализирана по долната повърхност на мускула и над големия трохантер. При хронични инфекции може да се наблюдава и калциев депозит в бурзата.

Клиничната картина при други бурсити на тазобедрената става се характеризира с болка в засегнатата става, нарушаваща походката или напълно възпрепятсване възможността за ходене. При наличие на инфекция е възожно да се наблюдава и повишена температура.

Диагнозата други бурсити на тазобедрената става се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на други бурсити на тазобедрената става може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, антибиотици, физикална терапия и други.

4.2, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други бурсити на тазобедрената става МКБ M70.7

ЛЕЧЕНИЕ НА Други бурсити на тазобедрената става МКБ M70.7

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия