Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Други увреждания на синовията и сухожилията Мигриращ синовит

Мигриращ синовит МКБ M67.3

Мигриращ синовит МКБ M67.3 - изображение

Мигриращ синовит представлява състояние, което се характеризира с възпаление на ставната обвивка. Към тази рубрика спада и токсичният синовит. Мигриращият синовит е най-честата причина за поява на остра болка в таза при деца на възраст между 3 - 10 години. Заболяването често води до развитие на артралгия и артрит при разпространение на възпалението от синовията към ставата.

Причините за възникване на мигриращ синовит не са напълно изяснени. При повечето пациенти с това заболяване обаче, има анамнеза за травма, което предполага, че травмата може да представлява рисков фактор за възникване на заболяването. Вдно проучване съобщава повишен титър на вирусни антитела при 67 от 80 пациенти с мигриращ синовит. Някои автори предполагат, че причини за възникване на заболяването могат да бъдат още постваксинни или лекарствено-медиирани реакции, както и всякакъв друг вид предиспозиция към алергии.

Клиничната картина на мигриращ синовит се характеризира главно с появата на унилатерална болка в слабините или ханша. При някои пациенти може да се наблюдава болка и в областта на коляното. Обикновено децата, страдащи от мигриращ синовит са афебрилни или с много слабо повишена температура. Високите температури не са характерни за заболяването. При някои пациенти може да не се наблюдава болка, а само накуцване със съответния крак.

Диагнозата на заболяването се поставя въз основа на характерната клинична картина и осъществяване на някои образни и лабораторни изследвания. При кръвните тестове може да се установят ускорено СУЕ, повишен CRP, леко повишение броя на левкоцитите и други. Образни изследвания, които са полезни за уточняване на състоянието на болните са рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други. Диференциална диагноза на мигриращ синовит се прави със септичен артрит, ювенилен идиопатичен артрит, ювенилен ревматоиден артрит, остеомиелит и други.

Лечението на мигриращ синовит може да бъде консервативно или хирургично. Прилагат се противовъзпалителни средства, аналгетици, антипиретици, физикална терапия, рехабилитация и други.

4.0, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Мигриращ синовит МКБ M67.3

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия