Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Други увреждания на синовията и сухожилията Синовиална хипертрофия, некласифицирана другаде

Синовиална хипертрофия, некласифицирана другаде МКБ M67.2

Синовиална хипертрофия, некласифицирана другаде МКБ M67.2 - изображение

Синовиална хипертрофия, некласифицирана другаде, представлява заболяване на ставите, което се характеризира с възпаление и свръхрастеж на обвивката на ставите. Най-често се засягат тазобедрена,  колянна, раменна, глезенна, лакътна става. Синовиалната течност увеличава своя размер.

Причините за възникване на синовиална хипертрофия, некласифицирана другаде, могта да бъдат възпалителби ставни заболявания, дегенеративни процеси, туморни заболявания, вродени заболявания на опорно-двигателната система, травми и други. Началото на заболяването може да бъде внезапно или постепенно, с поява на необяснима подутина в ставите и болка. В по-късните стадии на заболяването се наблюдава ограничение в движението и засилване на болката. Може да се стигне до пълно блокиране на ставата. Някои форми на заболяването могат да приличат в много голяма степен на ревматоиден артрит.

Диагнозата синовиална хипертрофия, некласифицирана другаде, се поставя с помощта на образни изследвания - рентгенография, ядрено-магнитен резонанс, и биопсично изследване на синовията на засегнатата става. Диагнозата в някои случаи може да закъснее (няколко години след началото на заболяването), поради оскъдната симптоматика.

Лечението на синовиална хипертрофия, некласифицирана другаде може да бъде консервативно или хирургично, лъчева терапия или ставно протезиране. Консервативното лечение на заболяването се състои в прилагане на противовъзпалителни препарати, аналгетици, физикална терапия, рехабилитация и други.

2.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия