Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Спонтанна руптура на синовията и сухожилията Руптура на поплитеална киста

Руптура на поплитеална киста МКБ M66.0

Руптура на поплитеална киста МКБ M66.0 - изображение

Руптура на поплитеална киста представлява заболяване, което се характеризира с разкъсване обвивката на поплитеалната киста (Бейкерова киста). Най-често, поплитеалната киста е локализирана в областта на медиалната глава на m. gastrocnemius, m. semimembranosus или m. popliteus, като почти винаги е свързана със ставното пространство. Хронично рецидивираща благодарение на помпения механизъм, осъществяващ се при флексия на колянната става.

Бейкеровата киста е резултат на херниране на синовиалната мембрана през задния отдел на ставната капсула или от една съществуваща комуникация между ставното пространство и бурзата. Руптура на поплитеална киста може да настъпи най-често по време на травма.

Поплитеалната киста представлява добре локализирано, еластично на консистенция образувание в задколянната ямка. Не ангажира покриващата кожа и е добре ограничено от меките тъкани. Кореспондиращата става е без ограничение в движенията, ако липсват артрозни изменения в нея. При руптура на кистата се наблюдава болка, нарушени движения в ставата, зачервяване, оток и други. Най-добре се визуализира кистата при сонографично изследване или с инвазивен метод - контрастна артрография на ставата. Диференциална диагноза на Бейкерова киста се прави с доброкачествени или злокачествени мекотъканни тумори (липома, невринома, неврофиброма, варикозен възел).

Лечението на руптура на поплитеална киста може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в обездвижване на крайника и прилагане на обезболяващи средства. При оперативната екстирпация трабва да се запази "прозорец" на ставната капсула (профилактика против рецидив).

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия