Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Увреждания на синовиалните обвивки и сухожилията Синовити и теносиновити Синовит и теносиновит, неуточнен

Синовит и теносиновит, неуточнен МКБ M65.9

Синовит и теносиновит, неуточнен МКБ M65.9 - изображение

Синовит и теносиновит, неуточнен, са група възпалителни заболявания, които засягат сухожилията и сухожилните влагалища на мускулите. Заболяванията засягат индивиди от всички възрастови групи, срещат се при мъже и при жени.

Причините за възникване на синовит и теносиновит, неуточнен, са разнообразни могат да бъдат възпалителни заболявания, травматични увреди, вродени заболявания на опорно-двигателния апарат, системни заболявания, болести на натрупването и други. Признаците и симптомите при тези заболявания са разнообразни и се характеризират с болка и скованост в засегнатото сухожилие, мускул или става, нарушени движения, подуване, зачервяване, усещане за чуждо тяло, висока температура, обща отпадналост, гадене, повръщане и други.

Диагнозата на заболяването се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален прегелд. За уточняване локализацията на процеса, вида и тежестта на уврежданията е необходимо да се проведат някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на синовит и теносиновит, неуточнен, е комплексно и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на аналгетици, кортикостероиди, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства и други. Рехабилитацията и физикалната терапия имат много важно значение за възстановяване на болните.

3.4, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия