Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Други увреждания на мускулите Мускулно увреждане, неуточнено

Мускулно увреждане, неуточнено МКБ M62.9

Мускулно увреждане, неуточнено МКБ M62.9 - изображение

Мускулно увреждане, неуточнено, представлява заболяване, което се характеризира с нарушаване структурната и функционална цялост на мускула. Причините за възникване на това увреждане могат да бъдат вродени заболявания, възпалителни заболявания, дегенеративни заболявания и други. Вродените малформации, засягащи мускулатурата на крайниците и характеризираща се със загуба на мускулна маса и увеличение на фиброзната тъкан около ставите, което разстройва тяхната подвижност и води до развитие на деформации.

Клиничната картина при мускулно увреждане, неуточнено, е разнообразна. Възможно е да се наблюдават контрактури на горните крайници, флексионна или екстензионна контрактура на лакътната става, на коленните стави и други. Постепенно развитие на мускулна слабост, до пълна парализа. Нарушена подвижност на засегнатите части от тялото, мускулна скованост и мускулни болки. Симптомите на заболяването могат да започнат постепенно или да възникнат внезапно, да се проявят от ранна детска възраст или с напредване на възрастта.

Диагнозата на мускулно увреждане, неуточнено, се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. С помощта на лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс и компютърна томография, се прави точна оценка на тежестта на уврежданията, както и локализация на засегнатите мускули.

Лечението на мускулно увреждане, неуточнено, може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се осъществява с помощта на физиотерапия, ортези, рехабилитация и други. Всички засегнати стави трябва да бъдат мобилизирани. Усилията трябва да бъдат насочени към реализиране на възможностите за самостоятелно придвижване и самообслужване на болния. Оперативното лечение изисква прецизно планиране на интервенциите и етапното им извършване.

4.0, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Мускулно увреждане, неуточнено МКБ M62.9

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия