Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Калцификация и осификация в мускулите

Калцификация и осификация в мускулите МКБ M61

Калцификация и осификация  в мускулите МКБ M61 - изображение

Калцификация и осификация  в мускулите представлява състояние, което се характеризира с образуването на огнища на калциеви или костни образувания в мускулната тъка. Към тази рубрика спадат травматичен осифициращ миозит, прогресиращ осифициращ миозит, паралитична калцификация и осификация на мускулите, калцификация и осификация на мускулите, свързани с изгаряния и други.

Причините за възникване на калцификация и осификация  в мускулите за разнообразни и могат да бъдат вродени заболявания, травми, възпалителни процеси и други.

Клиничната картина на заболяването зависи от етиологията и засегнатата група мускули. Общ белег при тези пациенти е наличието на мускулна слабост, болка в мускулите, затруднените движения. При някои от тях могат да се наблюдават паралитични прояви. които да засегнат един или няколко крайника.

Диагнозата на калцификация и осификация  в мускулите се поставя въз основа на клиничната картина, някои лабораторни и образни изследвания като рентгенография, ехография, магнитен резонан и други. Лечението на заболяването в повечето случаи се състои в лечение на основното заболяване, довело до поява на уврежданията. В повечето случаи лечението е консервативно и се състои в покой, имобилизация, прилагане на противовъзпалителни лекарствени средства, физиотерапия и други.

3.2, 6 гласа

ВИДОВЕ Калцификация и осификация в мускулите МКБ M61

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия