Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Дорзалгия, неуточнена

Дорзалгия, неуточнена МКБ M54.9

Дорзалгия, неуточнена МКБ M54.9 - изображение

Дорзалгия, неуточнена, е състояние, което се характеризира с наличието на болка, локализирана в областта на гърба. Тази болка може да бъде локализирана в областта на шията, гръдния отдел или кръстта. Етиологичните фактори, довели до възникването на тази болка са разнообразни и включват заболявания и увреждания на мускулите, нервите, костите (прешлените) или други структури на гръбначния стълб. Увреждания на някои вътрешни органи също могат да се проявят с болка в областта на гърба - панкреас, сърце, бели дробове, стомах, бъбреци. Дорзалгията е състояние, което се среща сравнително често често и може да се наблюдава при всички възрасти, но зачестява значително след 40 годишна възраст.

Дорзалгия, неуточнена, може да започне постепенно или внезапно, да бъде остра или хронична болка, да бъде локализирана само в определен участък на гръбначния стълб или да ирадира по целия гръб или към някои от крайниците. Болката може да бъде придружена от усещане за парене, боцкане, изтръпване, слабост на някои от крайниците.

Поставянето на диагнозата дорзалгия, неуточнена обикновено не представлява проблем. За целта е необходимо снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Осъществяват се и някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, които спомагат за изясняване етиологията на дорзалгията и тежестта на настъпилите увреждания.

Лечението на дорзалгия, неуточнена, може да бъде консервативно или хирургично. Подходящият метод на лечение се подбира в зависимост от етиологията на заболяването, локализацията и тежестта на уврежданията. Консервативната терапия се провежда с обезболяващи лекарствени средства, противовъзпаилтелни средства, рехабилитация и физиотерапия.

3.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия