Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Дорзалгия, неуточнена

Дорзалгия, неуточнена МКБ M54.9

Дорзалгия, неуточнена МКБ M54.9 - изображение

Болестно състояние, характеризиращо се с болка в гърба се определя като дорзалгия. Болката е неприятно субективно усещане с негативен емоционален израз. Когато болката е локализирана в шията, торакалния гръбначен отдел или кръста, тя се класифицира като уточнена. Болка в гърба с неясна локализация се определя като неуточнена.

дорзалгия, неуточнена

В какъв случай дорзалгия, неуточнена може да бъде част от:

  • Дорзалгия
  • Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел
  • Радиулопатия
  • Цервикалгия
  • Ишиас
  • Лумбаго с ишиас
  • Ниска кръстна болка
  • Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб
  • Друга дорзалгия

Дорзалгия

дорзалгия,неуточненаДорзалгия е медицински термин за означаване на болка в гърба. Спрямо локализацията на патологичния процес дорзалгията може да бъде в шийната, торакалната или поясната област на гърба. Най-често пациентите съобщават за болки в гърба в поясната (лумбалната) област. От една страна тази констелация се обяснява с изключителното натоварване на лумбалната област от тежестта на горната половина на тялото. От друга страна поясният гръбначен отдел е богато инервиран и всеки един патологичен процес ангажира нервните пътища. Това поражда нетърмина болка и страдащият незабавно търси медицинска помощ.

 

Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел

дорзалгия, неуточненаПаникулит е медицинското название на възпаление на подкожната мастна тъкан. В случая се касае за възпаление на подкожната мастна тъкан на шийния и гръбначния отдел. Паникулитът може да бъде класифициран като лобурален, септален с или без възпаление на съдовия еднотел (васкулит). Водещ симптом е силната болка, която се съпровожда от оток, зачервяване и затопляне на надлежащата кожа.

Радикулопатия

Синонимно и по-популярно название е радикулит. Болестта се дължи на дразнене от различно естество коренчетата на периферните нерви, радикулопатията има разнообразна етиология, като най-честите причини за възникване на болестта са дискова херния, дегенеративни изменения на гръбначните прешлени, туморно ангажиране и диабетна радикулопатия. Болестният процес предимно се локализира в лумбалния отдел на гръбначния стълб.

Цервикалгия

дорзалгия, неуточнена

Цервикалгия се нарича болка, която се локализира в шийния отдел на гръбначния стълб. Болката е интензивна и силна. Тя е по хода на нервните сплетения на цервикалния плексус. Често първопричинител на болката са остеофити, травми в шийната област, шийна спондилоза или възпалителни заболявания на шията. Различаваме горен и долен плексит. При горния се ангажират С5-С6 нервни окончания. Нервната проводимост е нарушена и патологичният процес ангажира n. axillaris, n.suprascapularis и n.musculocutaneus. Болестният процес клинично се изразява със засегната сетивна и двигателна активност на горните крайници. Когато плекситът ангажира С8 до Th1 нервни окончания се касае за долен тип плексит на Dejerine-Klumpke.

Ишиас

Дорзалгия, неуточнена, в долната част на гърба, характеризираща се с ирадираща болка по хода на седалищния нерв се определя като ишиас. Седалищният нерв е най-големият и най-здрав нерв в човешкото тяло. Водеща причина за възникване на болестта е дискова херния в лумбалната област. Седалищният нерв започва на гръбначно ниво L4 до S3, като нервните влакна преминават през седалището и достигат до долните крайници. Когато болестния процес ангажира и поясния отдел на гръбначния стълб се наблюдава клиничната картина на лумбаго с ишиас.

Ниска кръстна болка

Кръстът е анатомична област, която обхваща петте кръстцови прешлена на гръбначния стълб. Те образуват кръстцовата кост (на латински: os sacrum). По топографски показатели кръстът е най-нискостоящата част от гърба. Болка локализирана в тази област се означава като ниска кръстна болка. Болката може да се дължи на мускулна, костна, съдова или нервна патология. Болката е изолирана и е локализирана единствено в кръста.

дорзалгия,неуточнена

Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб

Торакалната болка е изключително често срещана. На всеки 100 души 72 съобщават, че изпитват системни болки в торакалната област на гръбначния стълб. Етиологията на болестта е разнообразна, като най-често срещани причини са остеофитите, дегенеративните костни заболявания, травматизъм, неопластични заболявания.
По характер болката може да бъде остра или хронична, да бъде локализирана или разпространена или да бъде под формата на друга дорзалгия.

Заболяванията от рубриката на "дорзалгия, неуточнена" се доказват на базата на клинични и параклинични изследвания. Терапията е индивидуализирана и базирана на терапевтичните медицински стандарти.

3.9, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаЛечения