Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Друга дорзалгия

Друга дорзалгия МКБ M54.8

Друга дорзалгия МКБ M54.8 - изображение

Друга дорзалгия е понятие, което обединява всички видове болка, локализирана в областта на гърба. Болката в гърба може да бъде локализирана в областта на шията, гръдния отдел или кръстта. Причините за възникване на този вид болка са разнообразни и включват заболявания и увреждания на мускулите, нервите, костите (прешлените) или други структури на гръбначния стълб. Увреждания на някои вътрешни органи също могат да се проявят с болка в областта на гърба - панкреас, сърце, бели дробове, стомах, бъбреци. Дорзалгията е често срещано заболяване, което се наблюдава при всички възрасти, но зачестява значително след 40 годишна възраст.

Друга дорзалгия може да има внезапно начало или да започне постепенно, да бъде остра или хронична болка, да бъде локализирана само в определен участък на гръбначния стълб или да ирадира по целия гръб или към някои от крайниците. Болката може да бъде придружена от усещане за парене, боцкане, изтръпване, слабост на някои от крайниците.

Диагнозата на друга дорзалгия се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Осъществяват се и някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, които спомагат за изясняване етиологията на дорзалгията и тежестта на настъпилите увреждания.

Лечението на друга дорзалгия може да бъде консервативно или хирургично. Изборът а метод на лечение зависи от етиологията на заболяванети, локализацията и тежестта на уврежданията. Консервативната терапия се провежда с обезболяващи лекарствени средства, противовъзпаилтелни средства, рехабилитация и физиотерапия.

3.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Друга дорзалгия МКБ M54.8

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия