Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел

Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел МКБ M54.0

Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел МКБ M54.0 - изображение

Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел, представлява състояние, което се характеризира с възпаление на подкожните мазнини в този отдел. Освен шийния и гръбначния отдел може паникулитът може да засегне и други отдели на тялото. Паникулитът може да протече със или без изява на васкулит.

Причините за възникване на паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел са разнообразни и могат да бъдат травми, излагане на ниски температури, подагра, панкреатит, хронична венозна недостатъчност, хистиоцитоза, лимфома, саркоидоза, склеродерма, системен лупус еритематозус, дефицит на алфа1-антитрипсин и други. Клиничната картина на заболяването се характеризира с повишена чувствителност на кожата в тази област, болка, поява на кожни възли, загуба на тегло, отпадналост и други.

Диагнозата на заболяването се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Характерната клинична картина в повечето случаи насочва към диагнозата. За уточнването тежестта на уврежданията и потвърждаване със сигурност на диагнозата се осъществяват и някои лабораторни и образни и изследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс.

Лечението на на паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел, зависи от неговата етиология. То може да бъде консервативно или хирургично. Освен лечение симптомите на паникулит е необходимо и лечение на основното заболяване, довело до появата му. Паникулит, причинен от продължителна експозиция на ниски температури, е самоограничаващ се и не налага лечение. След прекратяване експозицията, паникулитът търпи обратно развитие.

3.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел МКБ M54.0

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки