Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Други дорзопатии, некласифицирани другаде Дорзопатия, неуточнена

Дорзопатия, неуточнена МКБ M53.9

Дорзопатия, неуточнена МКБ M53.9 - изображение

Дорзопатия, неуточнена, представлява заболяване, което се характеризира с увреждане на гръбначния стълб. Причините за възникване на тези увреждания могат да бъдат травми, възпалителни заболявания, тумори, заболявания на съединителната тъкан и други.

Клиничната изява на дорзопатия, неуточнена, включва поява на болка и скованост в различните отдели на гърба, нарушена стойка и походка, усещане за боцкане или тръпнене по крайниците, слабост на някои от крайниците или парализи. Признаците и симптомите варират по степен на изразеност, локализация, могат да започнат внезапно или постепенно.

Диагнозата дорзопатия, неуточнена обикновено не представлява трудност. Възможно е възникване на затруднения в определянето причината за възникване на дорзопатия. Необходимо е снемане на подробна анамнеза, провеждане на щателен физикален преглед и осъществяване на някои образни и лабораторни изследвания, като рентген, компютърна томография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на дорзопатия, неуточнена, може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от лекар специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на обезболяващи лекарствени средства, противовъзпалителни лекарствени средства, физиотерапия, рехабилитация и други. Хирургичното лечение е подходящо само за някои форми на болестта.

3.9, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия