Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Други дорзопатии, некласифицирани другаде Кръстноопашни увреждания, некласифицирани другаде

Кръстноопашни увреждания, некласифицирани другаде МКБ M53.3

Кръстноопашни увреждания, некласифицирани другаде МКБ M53.3 - изображение

Кръстноопашни увреждания, некласифицирани другаде, са група заболявания, които се характеризират с поява на болка в долната част на гърба и кръста. Към тази рубрика спада заболяването коксикодиния - болка дължаща се на увреждания на опашната кост (ос коксис).

Причините за възникване на кръстноопашни увреждания, некласифицирани другаде, са разнообразни и включват травми, дегенеративни заболявания, възпалителни заболявания, вродени заболявания на опорно-двигателния апарат и други. Клиничната картина при тези заболявания се характеризира с болка и скованост в долната част на гърба, кръста, изтръпване на долните крайници, усещане за парене и боцкане по крайниците и други.

Поставянето на диагнозата кръстноопашни увреждания, некласифицирани другаде, става след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед, и провеждане на някои лабораторни и образни изследвания като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на кръстноопашни увреждания, некласифицирани другаде, може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в употреба на противовъзпалителни средства, аналгетици, рехабилитация, физиотерапия и други.

3.0, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Кръстноопашни увреждания, некласифицирани другаде МКБ M53.3

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия