Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Увреждания на междупрешленните дискове в шийния отдел Увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел, неуточнено

Увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел, неуточнено МКБ M50.9

Увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел, неуточнено МКБ M50.9 - изображение

Увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел, неуточнено, е заболяване на гръбначния стълб, което се характеризира нарушаване функционалната и анатомична цялост на междупрешлените дискове, което води до поява на симптоми , като бола и скованост в областта на шията.

Причините за възникване на увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел, неуточнено, могат да бъдат травми в областта на шията, дегенеративни процеси, възпалителни заболявания, инфекциозни заболявания, тумори и други. Признаците и симптомите при тези заболявания включват основно скованост и болка в областта на шията, която може да ирадира и към ръката или рамото. Наблюдават се още парестезии, нарушени движения на ръката и други.

Диагнозата на увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел, неуточнено, се поставя от специалист след провеждане на подробен физикален преглед и снемане на подробна анамнеза. Образни изследвания като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други, спомагат за уточняване състоянието на болния.

Лечението на увреждане на междупрешленните дискове в шийния отдел, неуточнено, може да бъе консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на обезболяващи и противовъвзпалителни средства, както и осъществяване на физикална терапия. В краен слуай се прибягва до хирургична интервенция по преценка на лекар-специалист.

4.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия