Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилопатии при болести, класифицирани другаде Спондилопатии при други болести, класифицирани другаде

Спондилопатии при други болести, класифицирани другаде МКБ M49.8

Спондилопатии при други болести, класифицирани другаде МКБ M49.8 - изображение

Спондилопатиите при други болести, класифицирани другаде представляват група заболявания на гръбначния стълб, които протичат с ограничена подвижност и болка. Симптоматиката при този вид заболявания е свързана с болки в гърба и затруднена подвижност. На мястото на увредата може да се появяват оток и болки. Тежестта на оплакванията зависи от засегнатия участък от гръбначния стълб и вида на уврежданията. Възможно е да се наблюдават още парестезии, парализи и други.

Диагнозата спондилопатии при други болести, класифицирани другаде, се поставя чрез снемане на подробна анамнеза, провеждане на щателен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонан си други.

Лечението на спондилопатии при други болести, класифицирани другаде може да бъде консервативно или хирургично и се провежда от специалист. От основно значение е провеждане на лечение на основното заболяване, довело до поява на уврежданията. Прилагат се противовъзпаилтелни средства, обезболяващи и други.

3.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО