Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилопатии при болести, класифицирани другаде Невропатична спондилопатия

Невропатична спондилопатия МКБ M49.4

Невропатична спондилопатия МКБ M49.4 - изображение

Дегенеративната ставна деструкция (вследствие на педално невропатно ставно заболяване) с нестабилност и хипермобилност на ставата, предизвикани от травма на фона на сензорна невропатия със силно нарушена повърхностна сетивност за допир и болка и загуба на нормалните рефлексни отговори се нарича невропатична спондилопатия. Към тази рубрика сапдат невропатична спондилопатия при табес дорзалис (А52.1) и невропатична спондилопатия при сирингомиелия и сирингобулбия (G95.0).

Невропатичната спондилопатия е заболяване на гръбначния стълб. Най-често протича с болка и ограничена подвижност. Клиничните симптоми при невропатичната спондилопатия се изразяват в болки в строго определен участък, съответстващ на огнището на увреждане. Може да се наблюдава и оток на засегнатото място.

Диагнозата невропатична спондилопатия се поставя посредством снемане на подробни анамнестични и клинични данни. От инструменталните методи на изследване се прилага рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на невропатична спондилопатия се назначава от лекар специалист и може да бъде консервативно или хирургично. Извършва се нестероидна противовъзпалителна терапия и  евентуално прибавяне на глюкокортикоиди.

4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия