Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилоза Спондилоза, неуточнена

Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9

Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9 - изображение

На гръбначния стълб има обособени 23 междупрешленни диска, разположени между всички истински прешлени. Дискове няма само между първите два шийни прешлена. С напредването на възрастта еластичността на междупрешленните дискове намалява, получават се фиброзно дегенеративни промени.

Неуточнената спондилоза представлява заболяване на гръбначния стълб, което може да засегне индивиди от всички възрасти, но се среща по-често при възрастни индивиди.

Клиничната картина при се изразява в силна болка и ограничения в движението. Характерно е локализирането на болките в строго определен участък, съответстващ на огнището на увреждане. Понякога се наблюдават отоци на засегнатите участъци.

Диагнозата се поставя посредством анамнестични и клинични данни, които се снемат от лекар специалист. От инструменталните методи на изследване се прилага рентгенография или компютърна томография.

Лечението се извършва посредством нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикоиди. Оперативното лечение на спиндилоза, неуточнена, се предприема само в крайни случаи, при изчерпване на терапевтичните възможности на консервативното лечение и при точна преценка от лекуващия лекар за ползите от провеждане на такова лечение.

2.9, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия