Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилоза Спондилоза, неуточнена

Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9

Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9 - изображение

Гръбначният стълб е основна опорна и функционална единица на опорно-двигателната система. Гръбначният стълб има S- образна форма, благодарение на която се осигурява механичната опора и се разпределя равномерно тежестта.

Спондилоза, неуточнена

Основна структурна единица на гръбначния стълб са прешлените. Между тях се разполагат интервертебралните дискове, чрез които се реализират свързванията на гръбначния стълб. Анатомични области на гръбнака са шийния, торакалния, поясния и сакрално — опашния отдел.
С напредването на възрастта еластичността на междупрешленните дискове намалява, получават се фиброзно дегенеративни промени. Общ термин за обозначаване на заболяванията на гръбнака е спондилоза.

Неуточнената спондилоза представлява заболяване на гръбначния стълб, което може да засегне индивиди от всички възрасти. Общоприето е, че болестите на гръбначния стълб се срещат предимно при възрастни хора. Спондилоза, неуточненаНо през последното десетилетие дорзалгията все по-често се среща при деца. Предполага се, че причина за това са тежките ученически раници, които многократно надвишават физиологичния капацитет на детския гръбначен стълб. Тази биомеханична теория за възникването на болестта се подкрепя от етиологията и рисковите фактори за възникването на спондилозата при възрастни. Най-честите рискови фактори първопричинители на спондилоза, неуточнена са:

Спондилоза, неуточнена, разглежда:

  1. Спондилоза
  2. Синдром на притискане на вертебралните и предните спинални артерии
  3. Други спондилози с миелопатия
  4. Други спондилози с радикулопатияСпондилоза, неуточнена
  5. Други спондилози

Спондилоза

Спондилозата е хронично протичащо невъзпалително заболявания, с бавен и прогресивен болестен ход. Спондилозата се характеризира с необратими дегенеративни изменения на прешлените, междупрешленните дискове и останалите свързвания на гръбначния стълб. Патологичните промени могат да засегнат всеки един отдел на гръбначния стълб. Водещ клиничен симптом е болката, която започва внезапно. Тя е остра, по характер е стрелкаща и често пациентът съобщава, че нещо изведнъж го "сецна".

Други спондилози с миелопатия

Като миелопатии се означават заболявания на гръбначния мозък. При наличието на травматична спондилоза, най-честата причина се явява компресията на изходящите нерви от гръбначния стълб. В момента на травмата, притискането на гръбначния стълб се изразява с остра болка. Други симптоми на миелопатията могат да бъдат: изтръпване на крайниците, слабост, световъртеж, нарушена кординация и други.

Други спондилози с радикулопатия

Радикулопатия е медицински термин за означаване на болестни състояния на периферните нерви на гръбначни стълб. Водеща причина за възникване на спондилоза с радикулопатия е компресията на периферен нерв при херниването на междупрешленен диск.Спондилоза, неуточнена


Други спондилози

Рубриката "други спондилози" разглежда шийната, торакалната и поясната спондилоза. Етиологията при тези заболявания е сходна, а клиничната картина се изразява с дорзалния. Локализираната болка в гърба се обозначава като цервикалгия, болка в гръдния отдел на гръбначния стълб или ниска кръстна болка.

Клиничната картина при спондилоза, неуточнена, се изразява в силна болка и ограничения в движението. Характерно е локализирането на болките в строго определен участък, съответстващ на огнището на увреждане. Тази специфична зона на инервация се означава като дерматом. Понякога се наблюдават отоци на засегнатите участъци. Подобен оток се наблюдава при паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел.

Диагнозата се поставя посредством анамнестични и клинични данни, които се снемат от лекар специалист. Рентгенографията е конвенционален диагностичен метод, подходящ за визуализиране на костните промени и деформации. Посредством компютърната томография и ядрено-магнитен резонанс се наблюдават промените в меките тъкани.Спондилоза, неуточнена

Лечението се извършва посредством нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикоиди. Оперативното лечение на спондилоза, неуточнена, се предприема само в крайни случаи, при изчерпване на терапевтичните възможности на консервативното лечение и при точна преценка от лекуващия лекар за ползите от провеждане на такова лечение.

3.1, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Спондилоза, неуточнена МКБ M47.9

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия