Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилоза Синдром на притискане на вертебралните и предните спинални артерии (G99.2*)

Синдром на притискане на вертебралните и предните спинални артерии (G99.2*) МКБ M47.0

Синдром на притискане на вертебралните и предните спинални артерии (G99.2*) МКБ M47.0 - изображение

Кръвоснабдяването на мозъка се осъществява от 4 артерии, които преминават в областта на шията и навлизат в черепа. Това са двете сънни, или каротидни, артерии и двете вертебрални артерии. Тези 4 артерии се наричат още екстракраниални мозъчни артерии.

Вертебралните артерии излизат от двете подключични артерии и малко след това навлизат в характерен за тях костен канал (вертебрален канал), който се образува от отвори в напречните израстъци на шийните прешлени.

При определени промени в този костен канал при рязко извиване на главата може да се стигне до притискане на артерията за кратко време (няколко секунди) и нарушаване на кръвотока в нея. Вследствие на това може да се стигне до преходна поява на световъртеж, гадене, двойно виждане, нарушения в координацията (залитане), нарушения в говора.

Причините за притискане на артерията най-често са промени в костната структура на шийните прешлени - ошипяване, притискане и изместване на междупрешленните дискове - дископатия или дискова херния, срастване между израстъците на прешлените и др. За щастие при корекция на положението на главата и покой симптомите бързо отзвучават. Това състояние е известно още като синдром на вертебробазиларна недостатъчност.

То трябва да се различава от по-сериозните нарушения в кръвотока на вертебралните артерии - спазъм, тромбоза или емболия, които са свързани с промени в стената и просвета на кръвоносния съд и обикновено водят до неговото запушване с последващ мозъчен инсулт.

В тези случаи симптомите са подобни, но не преминават толкова бързо или се задържат трайно.

При появили се преходни симптоми на вертебробазиларна недостатъчност е необходима консултация с невролог, за да се изясни причината за появилите се оплаквания. Диагнозата синдром на притискане на вертебралните и спинални артерии се поставя чрез рентгенография на шийните прешлени, ултразвуково Доплер изследване на вертебралните артерии, а при необходимост - компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс на шийните прешлени.

Лечението на синдром на притискане на вертебралните и предните спинални артерии (G99.2*) започва с обучение на пациента да избягва резки движения с главата, провеждат се физиотерапия с масаж и лечебна физкултура за заздравяване на шийната мускулатура и укрепване на шийния гръбнак. Може да се изпишат и съдоразширяващи, противовъзпалителни и отпускащи мускулите медикаменти, като така оплакванията значително намаляват.

3.3, 15 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия