Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Остеохондрит на гръбначния стълб

Остеохондрит на гръбначния стълб МКБ M42

Остеохондрит на гръбначния стълб МКБ M42 - изображение

Към остеохондрит на гръбначния стълб спадат ювенилен остеохондрит на гръбначния стълб, остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни и остеохондрит на гръбначния стълб неуточнен.

Ювенилният остеохондрит на гръбнания стълб се характеризира с появата на гръдна кифоза в пубертетната възраст (12-17 години). Обхваща 4-6 гръдни прешлена от Th5 до Th11. Засяга се по-често мъжкият пол. Предимно се засяга предната част на телата на прешлените, по-точно горната и долната част, които са хрущялни и представляват растежната зона на тялото на прешлена. Тъй като в пубертетната възраст на това място се появява епифизно ядро, заболяването се счита за асептична некроза. Вследствие смущение в кръвоснабдяване на епифизите от двете страни на тялото на прешлена развитието на растежните ядра се нарушава и спира или се забавя растежът на предните части на  телата на прешлените. Вследствие на това прешлените добиват клиновидна форма и се появява кифоза.

Патоанатомично освен клиновидно променените прешлени, с течение на времето фиброзира междупрешленният диск, цикатризира и загубва своята еластичност. Поради тази причина настъпва ригидност на гръбначния стълб в областта на кифозата и изкривяването става фиксирано. Процесът продължава 2-3 години. Честотата на заболяването е значителна- 20-40 % сред учениците.

По време на развитието на заболяването настъпва неравномерно вкостяване на апофизите на прешлените с образуване на дефекти, през които пролабира тъкан от междупрешленните дискове. Така се образуват т.нар. Шморлови възли. Проникването на хрущялна субстанция към тялото на прешлените отслабва буферната функция на интервертебралните дискове и постепенно се снижава тяхната височина. Рано се развиват остеохондрозни промени. В резултат на нарушения растеж на прешлена намалява неговата височина отпред и той добива трапецовидна форма, която пък води до деформация на гръбначния стълб под формата на кифоза.

Заболяването се развива бавно- 1 до 2 години в предпубертетната възраст (преди 10 години). Обикновено оплакванията са незначителни: по-лесна уморяемост и неопределени болки в гръбначния стълб след натоварване. Постепенно се увеличава гръдната кифоза. Разгъването на гръбначния стълб с течение на времето се затруднява и към края на еволюцията кифозата става фиксирана. Болката при натиск върху бодлестите израстъци или паравертебрално се среща по-рядко. Колкото по-рано започне деформацията на гръбначния стълб, толкова прогнозата е по-лоша. Успоредно с деформацията на гръбнака се въвлича и гръдният кош. Гърдите стават плоски, а раменете и лопатките изпъкват напред.

Диагнозата остеохондрит на гръбначния стълб се поставя на профилна рентгенография. В началния период се открива увеличение на физиологичната кифоза, трапецовидно снишение на прешлените отпред. По-късно се снишават дисковете, появяват се Шморлови възли. Прешлените могат да добият „бутилковидна форма”- предната им част отгоре и отдолу се стеснява стъпаловидно. Когато настъпят трайни изменения, а това става след завършване на растежа, прешлените добиват клиновидна форма, дисковете са стеснени със склероза, има Шморлови връзки и изразена остеохондроза.

Лечението на остеохондрит на гръбначния стълб е ефективно само, ако се проведе преди фиксирането на кифозата. Използва се главно лечебна гимнастика, като се следи да не се увеличи лумбалната лордоза, защото засилената лумбална лордоза увеличава кифозата. В по-тежките случаи се прилага коригиращ гипсов корсет, който трябва да се носи поне 6 месеца. Препоръчва се културизъм, плуване за развитие на гръдния кош и раменния пояс. При много тежки случаи с болки и доста изразена кифоза се извършва оперативно лечение: предна разклиняваща корпородеза с костни присадъци от ребро или крило на хълбочната кост.

3.9, 8 гласа

ВИДОВЕ Остеохондрит на гръбначния стълб МКБ M42

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия