Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Сколиоза Други форми на сколиоза

Други форми на сколиоза МКБ M41.8

Други форми на сколиоза МКБ M41.8 - изображение

Други форми на сколиоза представлява заболяване, което засяга гръбначния стълб и се изразява в неговото деформиране и изкривяване.

Според някои специалисти съществува наследствена предразположеност и  рискът за развитие на сколиоза у дете или юноша, в чието семейство вече има открити случаи на сколиоза, е по-голям. Изясняване причината за деформациите все още е предизвикателство. Има теории за дефекти в белтъци, отговорни за мускулното съкращение, структурата на съединителната тъкан и др.

Характерните клинични признаци на другите форми на сколиоза включват нарушена позиция на рамената, като едното рамо  изглежда по-високо или по-ниско от другото или едното рамо изглежда с по-заоблен контур. Гръдният кош  изглежда хлътнал и несиметричен, а главата създава впечатление, че не се намира в средата на раменете. При тези болни талията е неравна или наклонена и тазът е наклонен или завъртян настрани. Прави впечатление, че единият хълбок е по-високо от другия. При повечето пациенти се създава впечатление, че единият крак е по-къс от другия - въпреки, че дължината на крайниците е еднаква. Наклонът на таза е причина за оптичното скъсяване на краката. Често се забелязва и нарушаване на походката.

Диагнозата на други форми на сколиоза се поставя след снемане на анамнеза и физикален преглед на пациента, при който ясно личат нарушенията на гръбначния конформитет. Образните методи на изследване дават допълнителна яснота относно тежестта на заболяването и неговата етиология. Лечението на други форми на сколиоза може да бъде консервативно или хирургично.

3.3, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки