Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Други системни увреждания на съединителната тъкан

Други системни увреждания на съединителната тъкан МКБ M35

Други системни увреждания  на съединителната тъкан МКБ M35 - изображение

Съединителната тъкан е една от основните тъкани, изграждащи човешкия организъм. Съединителната тъкан участва в изграждането и трофиката на опорно-двигателния апарат, кожата и вътрешните органи. Затова болестите, които ангажират съединителната тъкан са с мултиорганна изява. В рубриката "други системни увреждания на съединителната тъкан" се разглеждат редица заболявания с полиорганна манифестация. Освен, че се ангажира съединителната тъкан, тези заболявания имат и сходна предистория — всички те са резултат от автоимунни заболявания. Същевременно автоимунните заболявания са група специфични заболявания, характеризиращи се с анормална реакция на собствената имунна система към соматичните клетки на собствения организъм. Рубриката "други Системни увреждания на съединителната тъкан", разглежда:

други системни увреждания  на съединителната тъкан

Синдромът е известен от 1892 година насам и представлява хронично протичащо възпаление на екзокринните жлези с постепенна им деструкция. Синдромът предимно ангажира слюнчените и слъзните жлези, което и определя основната симптоматика — ксеростомия и сух кератоконюктивит.

 

други системни увреждания  на съединителната тъкан

Други кръстосани форми или само оverlap синдром е синдром, характеризиращ се с припокриване на симптомите на две или повече автоимунни заболявания. Най-често припокриващите се симптоми при "други кръстосани форми" са симптомите на прогресивна система склероза и полимиозит. Но в действителност всички автоимунни заболявания могат да се проявят с оverlap синдром.

други системни увреждания на съединителната тъканХарактерно и често срещано автоимунно заболяване за Близкия и Далечен Изток е синдром на Behcet. Синдромът се характеризира лезии по кожата и лигавиците, които в последствие се разпространяват към ставите, очите, нервната и гастроинтестиналната система.

 

 

други системни увреждания  на съединителната тъканХронично заболяване, което протича с миалгия и скованост се нарича ревматична полимиалгия. Както се подразбира от названието на болестта, мускулната болка не е локализиране, а се проявява областта на шията и раменете, горната част на ръцете, хълбока и бедрата. Болестта се развива при лица с автоимунни заболявания, които имат генетична асоциация с HLA-DR4.

 

други системни увреждания  на съединителната тъканДифузен (еозинофилен) фасциит представлява сравнително новоустановено заболяване (1974 година). Болестта се характеризира с анормално увеличени на кръвните и тъканните еозинофили, като симптоматичната изява на болестта е от фебрилитет, мускулно — ставна болка, скованост и кожни изменения. По-редки симптоми са анемията, както и синдром на карпалния тунел. Самото заболяване преминава през няколко клинични стадия.

 

други системни увреждания на съединителната тъканАвтономно рецесивно заболяване, характеризиращо с полиорганна фиброза, е известно като мултипленна фибросклероза. Следователно болестта има различна симптоматична презентация, спрямо органното фибринозно ангажиране. Симптоми, които заболелите описват са сврързани с ретроперитонелана, медиастинална и мезентерилана фиброза, орбитален псевдотумор, контрактура на Dupuytren и не на последно място — първична билиарна цироза.

 

други системни увреждания  на съединителната тъканРецидивиращ паникулит [Weber – Christian] е епонимно заболяване, което носи името на своите откриватели д-р Frederick P. Weber и д-р Henry Asb. Christian. Болестта се характеризира с паникулит, тоест възпаление на мастната тъкан. Мастна тъкан се разполага из целия организъм. При рецидивиращият паникулит болестните промени може да са локализират само по кожата, но могат да се проявяват и разнообразни симптоми, спрямо органната локализация на мастното възпаление.

други системни увреждания на съединителната тъканКато хипермобилен синдром се назовава способността на ставите разтягат повече от анатомично приетите критерии. По принцип хипермобилният синдром не се характеризира със симптоматична изява, въпреки това някои хора имат оплаквания от хронични болки и фибромиалгия.

 

 

други системни увреждания на съединителната тъканДруги системни увреждания на съединителната тъкан се касае за еозинофилия — миалгия синдром. Това е синдром, характеризиращ се високостепенна еозинофилия, съпътствана с мускулни болки. Симптоматичната изява включва още периферни отоци, умора, кожни лезии, кашлица, диспепсия и много други.

други системни увреждания на съединителната тъканПри други системни увреждания на съединителната тъкан, неуточнени, се касае предимно за васкулити. Това са група заболявания, характеризиращи се с възпаление на съдовата стена.

3.0, 5 гласа

ВИДОВЕ Други системни увреждания на съединителната тъкан МКБ M35

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други системни увреждания на съединителната тъкан МКБ M35

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.nhlbi.nih.gov/sites/www.nhlbi.nih.gov/files/images_310
Systemic involvement of connective tissue, unspecified
https://www.google.bg/search?biw=1366&bih=633&tbm=isch&sa=1&q=vaskulitis&oq=vaskulitis&gs_l=psy-ab.3...1890.2058.0.2489.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1.1.64.psy-ab..0.0.0....0.0bGGMqM0--0#imgrc=avULNH-QhraZ5M:

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки