Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други увреждания на ставите, некласифицирани другаде Ставен излив

Ставен излив МКБ M25.4

Ставен излив МКБ M25.4 - изображение

"Вода в коляното" е популярен, широко разпространен и широко достъпен начин за обяснение на ставния излив. Медицинското название на излива е едем или оток. Отокът представлява анормално натрупване на течност в интерстициума. Клинично отокът се изявава като подуване. Отокът може да засегне ставите на горния крайник или ставите на долния крайник, но преддилекционно място на патологично натрупване на течност е коляната става. Освен коляното, другите най-често ангажирани стави са: глезенната, лакътна, раменна и тазобедрената става.

ставен изливВътреставният излив сам по себе си не е опасен, но може да бъде клиничен белег на сериозно заболяване. Основен патофизиологичен компонент на ставния излив е нарушеният баланс между синтеза на синовиална течност и резорбцията му. Основна функция на синовиалната течност (флуид) е да намали триенето между ставния хрущял и синовиалната повърхност на ставата по време на триене. Всъщност синовиалната мембрана представлява плазмен филтрат с наличие на протеини. Синовиалният флуид е богат на хиалуронова киселина, която се секретира от фибробластоподобните клетки на синовиалната мембрана. Освен че запълва синовиалната кухина, синовиалната течност образува микро защитен филм по ставната повърхност и запълва всички неравности. Синовният флуид участва в транспорта на хранителни вещества и отпадните продукти на вътреставната обмяна.

Синовиалната течност може да бъде класифицирана като нормална, невъзпалителна, възпалителна, септична и хеморагична:

 НормаленНевъзпалителенВъзпалителенСептиченХеморагичен
Обем (ml)До 3.5Над 3.5Над 3.5Над 3.5Над 3.5
ВискозитетВисокВисокНисъкСмесенНисък
ПрозрачностЯсенЯсенМътенНепрозраченСмесен
ЦвятБезцветенСламеножълтЖълтСмесенЧервен
Левкоцити mm3До 200До 20005000-75000До 50 000Кръвна плазма

Полисегментоядрени клетки %

До 25До 2550-70До 70Кръвна плазма 
Оцветяване по грам---+-

Концентрацията на глюкоза (mg / dl) в синовиалната течност е почти равна на серумната концентрация.

Етиологията на ставния излив е разнообразна. Първопричинителите на отока са класифицирани в четири групи.

I група — невъзпалителен

 • Дегенеративно заболяване на ставитеставен излив
 • Травма в областта на ставите
 • Ревматична треска
 • Подагра
 • Склеродермия
 • Полимиозит
 • Системен лупус еритематозус
 • Erythema nodosum
 • Невропатична артропатияставен излив
 • Сърповидноклетъчна болест
 • Хемохроматоза
 • Акромегалия
 • Амилоидоза

II група — възпалителен

III група — септиченставен излив

IV група — хеморагичен

Клиничната презентация на ставния излив включва болка, скованост, подуване и деформация. Болката е водещ симптом. Тя е различна по интензитет. В началните етапи се проявява само при умора, но в последствие болевата симптоматика се усеща и при покой. Успоредно с това е увеличава и нейната сила. Болката се появява в ранните часове на денонощието. Ставната скованост се появява след период на покой. За разлика от ревматоидния артрит, тя не продължава повече от 15 минути. Ставният излив клинично се изразява с подуване на ставата. Постепенно настъпват необратими патологични изменения и ставата се деформира. Нарушава се нейната функция и се влошава качеството на живот.

ставен изкивДиагнозата на болестта започва със снемането на анамнеза. Анамнезата представлява насочено лекарско интервю, от което лекарят събира важни данни за сегашните и миналите заболявания на страдащия. Уточнява се фамилната обремененост, социалните и рисковите фактори.

След снемането на анамнезата се пристъпва към физикалното изследване. Акцент на физикалния преглед е опорно-двигателната система. Още при огледа на ставата с невъоръжено око се вижда подуването на ставата. Измерването на обиколната й и сравняването на данните със симетричната става потвърждава ставния излив. При тактилно изследване (палпация) става е с мековата консистенция. При по-голям излив се усеща флуктуация (движение на вътреставната течност). При възпалителни процеси надлежащата кожа е зачервена и локално затоплена. При хеморагичен излив има промяна на цвета на кожата.

Лабораторните данни се изменят спрямо причинителя на вътреставния излив. При сенилен артрит няма промяна в пълната кръвна картина. При хеморагичен излив в зависимост от количеството на кръвоизлива се установява понижение на броя на еритроцитите, тромбоцитите и хемоглобина. Ако артритът се дължи на автоимунни заболявания се позитивират антинуклеарните антитела. Ревматоидният фактор е специфичен лабораторен белег на серопозитивния ревматоиден артрит. При възпалителни заболявания се повишават стойностите на левкоцитите, С-реактивния протеин и скоростта на утаяване на еритроцитите

Визуализиращи методики на ставен излив са:

Благодарение на диагностичната артроцентеза се взема пунктат от вътреставния излив. В последствие се прилага анализ на синовиалната течност.

Терапията на ставния излив е индивидуализирана. За облекчаване на ставния оток се препоръчва пълен покой на пациента. Положителен ефект имат локалните компреси с лед. Ако са засегнати коленните или тазобедрените стави, придвижването с помощни средства, като например бастуни, обременява допълнителното натоварване на ставите. По този начин се преразпределя тежестта на тялото. Болката се облекчава от аналгетици или нестероидни противъзпалителни средства. Ако болката е изключително силна и не преминава със стандартната терапия е възможно интраартикуларно инжектиране на кортикостероиди. При възпалителна етиология се прилага насочена антибиотична терапия, след установяване на причинителя с антибиограма. Автоимунната генеза на болестта се лекува с имуносупресивни медикаменти.

ставен изливТерапията на основното заболяване ограничава ставния излив. При големи по обем изливи може да се приложи терапевтична артроцентеза. Ако консервативните методи са неефективни се препоръчват хирургична интервенция. Артропластика се прилага при деформирани и нефункционални стави. Благодарение на хирургичната операция се облекчава страданието и се подобрява качеството на живот на болния. Прогнозата на ставния излив е вариабилна. Тя зависи от етиологията на болестта и индивидуалния терапевтичен отговор.

3.4, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ставен излив МКБ M25.4

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ставен излив МКБ M25.4

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ставен излив МКБ M25.4

БИБЛИОГРАФИЯ

https://study.com/academy/lesson/joint-effusion-definition-causes-symptoms-treatment.html
https://www.verywellhealth.com/what-is-joint-effusion-189282
http://www.innerbody.com/diseases-conditions/water-on-the-knee
https://en.wikipedia.org/wiki/Synovial_fluid#Composition

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗаболявания (МКБ)