Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други специфични увреждания на ставите Ставно увреждане, неуточнено

Ставно увреждане, неуточнено МКБ M24.9

Ставно увреждане, неуточнено МКБ M24.9 - изображение

Ставно увреждане, неуточнено, представлява заболяване на опорно-двигателния апарат, което засяга ставите и увредата може да бъде първична или вторична.

Опорно-двигателният апарат се състои от кости, стави, ставна капсула, ставни връзки, укрепващи ставата, и сухожилия. Ставата се дефинира като свързване между отделните кости в тялото на човек, което осигурява движението им една спрямо друга. Посредством една става могат да бъдат свързани две или повече от две кости.

В структурата на една става влизат крайните части на двете кости, които се съединяват в самата става; ставен хрущял по костните повърхности участващи в образуването на ствата; вътреставна течност, играеща роля на смазочен материал за костите; ставна капсула - обвива крайните части на костите и загражда ставната кухина.

Причините за възникване на ставно увреждане, неуточнено, могат да бъдат травми, дегенеративни ставни увреждания, възпалителни ставни заболявания, вродени заболявания на опорно-двигателния апарат и друфи.

Признаците и симптомите при ставно увреждане, неуточнено, включват болка и подуване на ставата, деформиране на ствата, зачервяване на стватата, сутрешна скованост, нарушени движения и други. Поставянето на диагнозата на заболяването се осъществява въз основа на клиничните данни и някои образни и инструментални изследвания - рентгенография, артроскопия, магнитен резонанс.

Лечението на ставно увреждане, неуточнено, се осъществява от специалист ортопед-травматолог, който ще определи дали това да стане консервативно или чрез хирургична интервенция.

4.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия