Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други специфични увреждания на ставите Протрузия на ацетабулума

Протрузия на ацетабулума МКБ M24.7

Протрузия на ацетабулума МКБ M24.7 - изображение

Протрузията на ацетабулума представлява рядко срещан дефект на ацетабулума. Ацетабулума представлява ямка, която получава главата на бедрената кост, за да се сформира тазобедрената става. Бедрената кост се състои от три коти. При протрузията на ацетабулима има медиално изместване на главата на бедрената кост. Ацетабуларната протрузия се разделя на първична и вторична.

Първичната протрузия се характеризира със засягането на жени на средна възраст. Свързва се с остеоартрит и може да бъде фамилна. Причините за вторичната протрузия на ацетабулума могат да бъдат протеза на бедрената глава, септичен артрит, централна фрактура или изкълчване, общо протезиране на тазобедрената става.

Протрузията на ацетабулума може да бъде както едностранна така и двустранна. Симптоматиката при това заболяване може да бъде оскъдна. Главните симптоми са ограничение на движението на тазобедрената става и болка. Диагнозата протрузия на ацетабулума се поставя след щателен преглед и осъществяване на някои образни изследвания, като рентгенография на тазобедрена става, магнитен резонанс и други.

Лечението се състои в артроскопска хирургия и е много ефективно. Съвместната операция за смяна на тазобедрената става може да бъде налице, в случай на много силни болки.

4.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия