Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други специфични увреждания на ставите Рецидивиращи луксация и сублуксация на става

Рецидивиращи луксация и сублуксация на става МКБ M24.4

Рецидивиращи луксация и сублуксация на става МКБ M24.4 - изображение

Рецидивиращата луксация и сублуксация на става е състояние, което се характеризира с повторно, частично или пълно разместване на костите,образуващи дадена става. Рецидивиращата луксация или сублуксация на става може да се случи както по време на работа, така и по време на сън.

Заболяването рецидивираща луксация на става се среща по-чести при:

- Спортисти над 20 годишна възраст;

- Мъже;

- При хора с нарушение в съединителната тъкан (синдром на Марфан);

- При хора, подложени на продължително излагане на микротравми;

- Когато първото нараняване на ставата е било свързано с частична фрактура.

Признаците и симптомите, наблюдавани при рецидивиращи луксация и сублуксация на става се състоят в нарушени движения в ставата, подуване и деформация на ставата, болка в ставата, скованост и други. По време на прегледа лекарят специалист задава въпроси свързани с първоначалното изкълчване, болката след инцидента сама ли е намаляла или посредством медикаментозно лечение, след колко време се е получило пълното възстановяване и други.

Специалистът ортопед търси хлабавост на сухожилията, проверява силата на ставата. В диагностичен план се използва рентгенография на засегнатите стави в различни позиции, за да се визуализират костните аномалии. Средство на избор е компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс.

Лечението зависи от вида на рецидивиращата луксация или сублуксация на ставата и от изразеността на клиничните симптоми.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия