Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други специфични увреждания на ставите Патологични луксация и сублуксация на става, некласифицирани другаде

Патологични луксация и сублуксация на става, некласифицирани другаде МКБ M24.3

Патологични луксация и сублуксация на става, некласифицирани другаде МКБ M24.3 - изображение

Болестните състояния, при които трайно се разместват костите,образуващи дадена става се наричат патологични луксации на става. Придружават се с увреждания на ставната капсула и ставните връзки. Луксациите са вродени или придобити. При вродените луксации децата се раждат с урведена става (най-често тазобедрената). Те прохождат късно и трудно и обикновено накуцват. Придобитите луксации се причиняват от травми на опорно-двигателния апарат.

Най-честите причини за възникване на патологични луксация и сублуксация на става, некласифицирани другаде могат да бъдат травматични ( спортни травми – при спортове като ръгби, хокей, волейбол и др; други травми – директен удар върху рамото, падане върху разгъната в лакътя ръка; рядко при епилептичен припадък, при електроконвулсивна терапия) и атравматични (умишлено или несъзнателно изкълчване, което може да е свързано със слабост на ставните връзки. Получава се при извършване на обичайни движения.)
Различават се следните видове луксация на става - предна луксация, задна луксация, долна луксация (Luxatio erecta).

Диагнозата патологични луксация и сублуксация на става, некласифицирани другаде, се поставя въз основа на анамнезата за травма, клиничната картина, рентгеновото изследване – правят се снимки във фасова и профилна проекция. Проверява се за наличието на фрактури на засегнатата става.

Лечението на патологични луксация и сублуксация на става, некласифицирани другаде, може да бъде консервативно или хирургично. Изборът на лечение зависи от тежестта на ставното увреждане, видът на засегнатата става, етиологичният агент и други. Лечението на заболяването се осъществява от специалист ортопед-травматолог.

2.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия