Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други специфични увреждания на ставите Свободно тяло в става

Свободно тяло в става МКБ M24.0

Свободно тяло в става МКБ M24.0 - изображение

Причината за свободно тяло в става най-често се изразява в прехлузване на костите една през друга или при удар под влияние на голяма сила една в друга. Това може да се получи вследствие на усукване, по време на разкъсване на различни лигаменти. Хрущялните ставни увреждания  често възникват след падане и директен удар на засегнатата става или при дислокация на някои от съставните й части. Тези наранявания рядко могат да бъдат добре видяни при изследвания с ядрено-магнитен резонанс, но за съществуването им може да се предположи, ако се наблюдава оток на костта /костен едем/. При ядрено-магнитен резонанс с инжектирано контрастно вещество най-добре могат да се видят и изучат настъпилите увреждания.

Силен удар в ставата може да причини разкъсване на ставния хрущял и отчупване заедно с част от костта. Разкъсаната частица може да стане свободна и да се "движи" из ставата – "откъснато свободно движещо се тяло". То се трие в ставната тъкан и причинява болка и блокиране на движенията на ставата. Ако е твърде голямо, свободното тяло от хрущяла или костта може да бъде наново здраво прикрепено към първоначалното си място. Ако тялото е твърде малко може да се отстрани, а останалата от него ямка да се третира спрямо големината й.

Клиничните симптоми, наблюдавани при свободно тяло в става се състоят в болка, подуване, скованост на ставата и други. Оплакванията на пациентите зависят от тежестта на заболяванети и засегнатата става. Диагнозата свободно тяло в става не е трудна за поставяне. Образните методи на изследване са достатъчно информативни и позволяват в повечето случаи визуализиране на самото тяло. Използват най-често рентгенография на ставата и артроскопия.

4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия