Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Вътреставни увреждания на колянната става Други спонтанни руптури на връзка(-и) в колянната става

Други спонтанни руптури на връзка(-и) в колянната става МКБ M23.6

Други спонтанни руптури на връзка(-и) в колянната става МКБ M23.6 - изображение

Едно от най-честите поражения на коляното е руптурата на предна кръстна връзка. Тя е една от важните връзки, чиято роля е да стабилизира коляното и следователно такова нараняване можа да се окаже критично за спортове с резки движения. Предното кръстовидно разкъсване може да доведе до съпътстващи увреди на коленния хрущял. Травмата е сериозна, но посредством реконструкция може да се стигне до пълното или почти пълно възстановяване. От изключително важно значение е да се знае, че когато има разкъсване на предна кръстовидна връзка тя не може да бъде зашита отново. Необходимо е присаждане на нова връзка.

Предната кръстовидна връзка /ACL/; Задна кръстовидна връзка /PCL/; медиална колатерална връзка/MCL/ и латерална колатерална връзка /LCL/ служат като стабилизатори на колянна става и поддържат анатомичното изравняване /подреждане/ на бедрена кост и подбедрица. Повърхността на ставните кости е покрита с пласт от ставен хрущял, с два фиброхрущяла с формата на полумесец /медиален и латерален менискус/, които са разположени върху повърхността му. За съжаление, както менискусите така и хрущяла, са зле кръвоснабдени и имат слаба способност да зарастват. В приблизително 25 % от случаите/времето, в което ставният хрущял е увреден или разкъсан и в 50 % от случаите/времето се наблюдава и разкъсване на менискусите заедно с разкъсване на предна кръстовидна връзка.

Възстановяването на ставния хрущял е многостранен и потенциално сложен процес, но може да включва от прости артроскопични процедури като отстраняване и заглаждане на острите разкъсани части на хрущяла, така и много сложни процедури – пробиване, plug transfer, захващане с болт или трансплантация на хрущял. Лечението на менискусното разкъсване може да включва премахване на разкъсаните частици или зашиването им, ако няма други увреждания. Тези процедури в повечето от случаите се извършват едновременно с реконструкцията на предна кръстна връзка.

При поставяне на диагнозата други спонтанни руптури на връзка(-и) в колянната става, пациента може да помогне на доктора като да обобщи подробностите, свързани с нараняването. Повечето пациенти казват, че усещат "пукане" в момента на травмата, а след това не могат да продължат /да играят/ поради остра болка и оток. Физическият/клиничният преглед обикновено е положителен при прилагането на теста на Лахман /Lauchman/ и предно издърпване/предно чекмедже/. В такива случаи винаги се прави рентгенова снимка, която да даде представа за нараняването на костта, наличие на артрит и възможност от счупвания. МRI спомага за даването на характеристика на нормалната и анормалната анатомия по чудесен, но не и най-прецизен начин. Има случаи, в които MRI не дава положителна проба, но при добра преценка от страна на специалиста и анализ на данните той все пак е в състояние да даде точна диагноза.

Лечението на други спонтанни руптури на връзка(-и) в колянната става е строго оперативно и се извършва от специалист ортопед.

2.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия