Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Вътреставни увреждания на колянната става Дискоиден мениск (вроден)

Дискоиден мениск (вроден) МКБ M23.1

Дискоиден мениск (вроден) МКБ M23.1 - изображение

Менискът представлява здрава хрущялна тъкан с дисковидна форма, която намалява стресовото натоварване вътре в колянната става. Всяко коляно притежава един латерален (външен) мениск и един медиален (от вътрешната страна) мениск.

Заболяването дискоиден мениск се среща по-често при азиатците, отколкото при бялата раса. Дискоидният мениск представлява аномалия, която се развива в колянната става. По размери и форма се отличава от нормалния менискус и може да бъде малък (инфилтративен), частичен (междинен) или продължителен (примитивен).

При вродения дискоиден мениск пациентите се оплакват от болки в засегнатата става, които се засилват при физически натоварвания на ставата. Характерен симптом на дисковидния мениск е появата на щракане в ставата при флексия и екстензия, придружено от болка в ставата или от т.нар. симптом giving way. Появата на симптоматиката е в ранна детска възраст.

За диагностицирането на вродения дискоиден мениск се използва ядрено-магнитен резонанс или ендоскопса артроскопия. Ако не се засяга функцията на ставата и няма болкова симптоматика лечение може и да не се извършва. Но при наличие на болка, нарушаване в походката и развитие на дегенеративни ставни промени се налага хирургическо лечение. Извършва се пълно или частично отстраняване на менискуса.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия