Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Увреждания на капачката (пателата) Други увреждания на пателата

Други увреждания на пателата МКБ M22.8

Други увреждания на пателата МКБ M22.8 - изображение

Други увреждания на пателата са група заболявания, които се характеризират нарушаване формата, структурата и функцията на пателата. Това е разнородна група заболявания, която включва както вродени така и придобити нарушения.

Вродената луксация на колянната става се среща много рядко. При това изкълчване костите на подбедрицата са изместени пред бедрената кост вътреставно. Сублуксацията на пателата е рядко срещано заболяване, което се изразява в непълно разместване на артикулиращите повърхности на костите, които образуват коленната става.

Причини за възникване на други увреждания на пателата могат да бъдат широкия размер на таза, разтройства в походката, остеоартрит, пателарен тендинит, някои вродени заболявания и други. Симптомите при други увреждания на пателата са болка и слабост в засегнатото коляно. Най-честата причина за болка в капачката на коляното е възпалението на хрущяла на долната повърхност на капачката на коляното.

Диагнозата други увреждания на пателата се поставя посредством клинични и инструментални методи на изследване. Рентгенографията на колянна става показва дали коляното е извън своята бразда. Лечението се извършва от лекар специалист и може да бъде консервативно или хирургично.

2.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия