Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Увреждания на капачката (пателата) Рецидивираща сублуксация на пателата

Рецидивираща сублуксация на пателата МКБ M22.1

Рецидивираща сублуксация на пателата МКБ M22.1 - изображение

Рецидивиращата сублуксация на пателата е рядко срещано заболяване, което се изразява в непълно разместване на артикулиращите повърхности на костите, които образуват коленната става.

Причините най-често са повтарящи се микротравми в областта на коляното, водещи до патологичните промени в ставата. Други причини са широкия размер на таза, разтройства в походката, остеоартрит, пателарен тендинит.

Симптомите при рецидивиращата сублуксация на пателата са болка и слабост в засегнатото коляно. Най-честата причина за болка в капачката на коляното е възпалението на хрущяла на долната повърхност на капачката на коляното. Този вид възпаление и сублуксацията на пателата вървят ръка за ръка.

Диагнозата се поставя посредством клинични и инструментални методи на изследване. Рентгенографията на колянна става показва дали коляното е извън своята бразда.

Лечението на рецидивиращата сублуксация на пателата може да бъде консервативно или хирургично и се извършва от специалист ортопед-травматолог.

2.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия