Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Други придобити деформации на крайниците Варусна деформация, некласифицирана другаде

Варусна деформация, некласифицирана другаде МКБ M21.1

Варусна деформация, некласифицирана другаде МКБ M21.1 - изображение

В ортопедията, варусна деформация, некласифицирана другаде, се дефинира като сгъване в предна посока на дисталния край на дадена кост и става. Най-често се наблюдава варусна деформация в областта на тазобедрените стави, коленете, глезените, пръстите на краката и лактите.

Причините за възникване на варусна деформация, некласифицирана другаде, могат да бъдат вродени заболявания на ставите, генетични заболявания на съединителната тъкан, възпалителни ставни заболявания, травми и други. Заболяването може да засегне една или няколко стави едновременно. Клиничната картина включва нарушена конфигурация на ставата или на костта. Възможно е да има оплаквания от болка, оток, зачервяване на ставата и други. Движенията са затруднени, а в някои случаи невъзможни.

Диагнозата варусна деформация, некласифицирана другаде, се поставя въз основа на подробен физикален преглед и осъществяване на някои образни и лабораторни изследвания. Рентгенографията на ставите и костите дава възможност за адекватна оценка на тежестта на уврежданията.

Лечението на варусна деформация, некласифицирана другаде, може да бъде консервативно или хирургично. При консервативното лечение се прилагат обезболяващи, противовъзпалителни средства, кортикостероиди и други.

2.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия