Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Придобити деформации на пръстите на ръката и крака Придобити деформации на пръст(-и) на крак, неуточнени

Придобити деформации на пръст(-и) на крак, неуточнени МКБ M20.6

Придобити деформации на пръст(-и) на крак, неуточнени МКБ M20.6 - изображение

Придобити деформации на пръст(-и) на крак, неуточнени, са група заболявания, които се характеризират с нарушена форма и функция на пръстите на крака. Заболяването може да засегне един или няколко пръсти едновременно.

Причините за възникване на придобити деформации на пръст(-и) на крак, неуточнени, могат да бъдат нарушено равновесие в мускулите на стъпалото, травматични увреждания и някои подлежащи заболявания, които увеличават риска от възникване на деформации, като множествена склероза, болест на Charcot-Marie-Tooth, церебрална парализа, ревматоиден артрит, псориазис, диабет и други.

Клиничната картина на придобити деформации на пръст(-и) на крак, неуточнени, се характеризира с поява на болка в засегнатите стави, подуване, травмиране на пръстите при ходене, поява на мазоли, ранички по пръстите, зачервяване и други. Деформациите могат да бъдат преходни или постоянни, особено при ненавременно и неадекватно лечение.

Диагнозата на придобити деформации на пръст(-и) на крак, неуточнени, може да се постави с обикновен оглед на засегнатия крак. Рентгенографията на пръстите на крака позволява адекватна оценка на деформацията. Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично.

2.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия