Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Придобити деформации на пръстите на ръката и крака Деформации тип пръст-чукче на пръстите на крак (придобити)

Деформации тип пръст-чукче на пръстите на крак (придобити) МКБ M20.4

Деформации тип пръст-чукче на пръстите на крак (придобити) МКБ M20.4 - изображение

Пръст-чукче е пръст, който е сгънат при средната става, което може да доведе до силен натиск и болка. Опъването на сухожилията и връзките е причина ставите на пръста да се извият надолу. Пръст-чукче може да се появи на всеки пръст, с изключение на палеца. Често това състояние е свързано с дискомфорт в горната част на пръста, поради триенето в обувката.

Деформации тип пръст-чукче на пръстите на крак (придобити) се класифицира според подвижността на ставите. Има два типа пръст чукче – гъвкав и негъвкав. При гъвкав пръст ставите могат да се движат и пръстът може да се изправи с ръце. Негъвкавият пръст няма тази възможност. Изправянето е съвсем ограничено и може да е силно болезнено. Това понякога ограничава движението на стъпалото, води до повишен натиск в областта на възглавничките, може да причини болка и поява на мазоли и втвърдявания.

Деформации тип пръст-чукче на пръстите на крак (придобити) се дължи на мускулен дисбаланс, който кара връзките и сухожилията да станат неестествено обтегнати. Това води до извиване на ставите надолу. Артритът може също да доведе до деформации в предната част на ходилото в т.ч. и до пръст-чукче.

Много важна стъпка в лечението на това е състояние е смяната на типа обувки. Обувките задължително трябва да са достатъчно широки в предната част, за да поберат пръста-чукче. Като осигуряват достатъчно място за пръстите, те намаляват натиска и триенето на извития нагоре пръст в обувката.

Други консервативни методи за лечение включват използване на шини, които придържат пръста надолу и ограничават дискомфорта и болката. Облекчение носят и т.нар. "щитове" (най-често от силиконов гел), чието предназначение е да премахнат триенето на пръста в обувката. При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

2.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Деформации тип пръст-чукче на пръстите на крак (придобити) МКБ M20.4

ЛЕЧЕНИЕ НА Деформации тип пръст-чукче на пръстите на крак (придобити) МКБ M20.4

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия