Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Други артрози Посттравматична артроза на други стави

Посттравматична артроза на други стави МКБ M19.1

Посттравматична артроза на други стави МКБ M19.1 - изображение

Посттравматична артроза на други стави представлява ставно заболяване, което се характеризира с увреждане на ставния хрущял и подлежащата кост след преживяна травма или хронично механично натоварване на ставата.

Това е вторична артроза, за чието възникване има значение механичният фактор, свързан с характера на професията или със състезателна спортна дейност. Роля играят и продължителното принудително положение, повтарящите се стереотипни движения, прилагането на голямо физическо усилие, вдигането на тежести и други. Голямото натоварване на ставите причинява микрофрактури на субхондралните костни гредички. Това се последва от формиране на калус и ремоделиране на костната структура. Тя става по-плътна и по-лошо абсорбира енергията на натоварването върху ставите, която се концентрира върху ставния хрущял и ускорява неговото увреждане.

Основното оплакване на пациентите, страдащи от посттравматична артроза на други стави е болката с различен интензитет. В началните стадии на заболяването тя се проявява при движение на ставата, а в по-късните етапи се проявява и в покой. Доста често при тези пациенти се наблюдава и сутрешна скованост на ставата. В по-късните етапи на заболяването ставите се уголемяват и деформират. Това може да се дължи на вторичен синовит, на синовиален излив, на пролиферация на капсулната тъкан или на остеофити. Рядко се установява атрофия на периставната мускулатура. Понякога се получават субликсации. След травма, резки натоварвания и други, може да настъпи активиране на остеоартрита. В тези случаи обикновено се явява оток и ставен излив. Кожата върху засегнатите стави е по-топла.

Диагнозата посттравматична артроза на други стави се поставя въз основа типичните оплаквания на пациентите, физикалната находка и характерните рентгенови изменения в ставата.

Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично в зависимост от засегнатата става и тежестта на уврежданията. Адекватното лечение на настъпващи травми в областта на ставите може да спомогне за намаляване честотата на посттравматична артроза на други стави.

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки