Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Артроза на първа карпо-метакарпална става Други вторични артрози на първа карпо-метакарпална става

Други вторични артрози на първа карпо-метакарпална става МКБ M18.5

Други вторични артрози на първа карпо-метакарпална става МКБ M18.5 - изображение

Към другите вторични артрози на първа карпо-метакарпална става спада едностранната вторична артроза на ставата. Заболяването е хронично дегенеративно.

Клиничната картина на едностранната вторична артроза на първа карпо-метакарпална става се изявява с болка и оток в засегнатата става. Отокът е болезнен при палпация. Възпалението на ставата предизвиква нейното обездвижване. Екстензията и флексията стават болезнени.

Диагнозата се поставя чрез клинични и инструментални методи на изследване. Рентгеновото изследване показва хомогенна плътност на костта и склероза. Контурите стават неравни, костта се фрагментира, намаляват нейните размери. Междукостните пространства се стесняват, като се появява деформираща артроза.

Лечението на едностранната вторична артроза на първа карпо-метакарпална става се изразява в имобилизация, след което се прилагат физиотерапевтични процедури, балнеолечение и масаж. При прогресиране на заболяването е възможна хирургична намеса.

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия