Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Гонартроза [артроза на колянната става] Гонартроза, неуточнена

Гонартроза, неуточнена МКБ M17.9

Гонартроза, неуточнена МКБ M17.9 - изображение

Гонартрозата представлява прогресиращо дегенеративно заболяване на колянната става. Колянната става е част от ставите на долния крайник. При гонартроза, неуточнена, етиологията и локализацията на болестния процес не са уточнени. Уточнената гонартроза се класифицира като първична или вторична.

гонартроза,неуточненаПървичните гонартози се определят като идиопатични. При тях първопричинителят на заболяването е неизвестен. Предполага се, че се дължи на генетичен ефект. Първични гонартрози са:

Етиопатогенезата при вторичните е установена. Болестта може да се дължи на влиянието на един фактор или многофакторно влияние. Вторични гонартроза са:

Независимо дали е първична или вторична гонартрозата, болестният процес може да ангажира едното или двете колега, което я определя като едностранна или двустранна. В случая се разглежда гонартроза, неуточнена.

Етиологията на гонартроза, неуточнена, е неизяснена. Най-често се засягат жени около 50-годишна възраст. Обикновено те са с наднормено тегло и нерядко имат варикозни вени на долните крайници. Въпреки, че е гонартрозата е неуточнена, патогенезата на заболяването не се различава от тази на останалите.

Етиологичният фактор провокира започването на болестен процес. Прогресията на болестта се изразява с патологични стадии.гонартроза, неуточнена

I стадий — дискретни промени по хрущялната повърхност с огнищна деструкция на хондроцити.

II стадий — "отчупване" на хрущялната тъкан с последващи лезии по хрущялната повърхност. Тези морфологични изменения в ставата се наблюдават на различни нива. На места се установява пролиферация на клетки.

III стадий — вследствие на клетъчната пролиферация се сформират остеофити.

IV стадий — образуване на костни кисти и деформиране на костта.

Установяват се и изменения в синовията. При нейната дисфункция намалява изхранването на костта и намалява синовиалната течност, което е предпоставка за допълнително травмиране на ставните повърхности при движение.

Кардиалните симптоми при гонартроза, неуточнена са:

  • Болка
  • Сутрешна скованост
  • Ставен оток

Главният симптом от страна на колянната става е болката от механичен характер. Тя се провокира или се усилва при ходене, при слизане по стълби, при преминаване от седнало в право положение и други. Успокоява се при почивка. Нерядко болките затрудняват ходенето, а при тежки форми и в напреднал стадий на заболяването то е почти невъзможно. Болката в коляното може да бъде дифузна или локализирана в областта на ставната междина, в областта на пателата и други. Нерядко болните с гонартроза имат чувство за нестабилност на коляното. Може да се получи и блокиране с невъзможност за пълна екстензия. Това се случва, когато между ставните повърхности попадне фрагмент от менискус, хрущял или кост.

гонартроза,неуточненаХарактерен симптом е и сковаността в засегнатата колянна става. Обикновено е краткотрайна и отзвучава след раздвижване. При изследването на ставата се наблюдават подуване и деформация. Дължат се главно на хипертрофията на около ставните тъкани и на остеофитите. В повечето случаи няма прояви на възпаление. При палпация на колянната става най-често се установява болезненост в областта на ставната междина, по залавните места на сухожилията и други. Почукването върху пателата може да причини болка.

При активирана гонартроза може да се получи ставен излив. Той е последица от възпалението на синовията. Коляното обикновено е по-топло и болезнено. При изследване на синовиалната течност най-често се установяват до 3000 клетки в кубически милиметър. Понякога в поплитеалната ямка се опипва киста, комуникираща със ставата.

Най-важното изследване при гонартроза, неуточнена, е рентгенографията на двете колена във фас и профил. Понякога се прави и артрография на коляното, която показва хрущялните ерозии и увреждането на менискусите.

Диференциална диагноза на заболяването се прави с:

Терапията е индивидуализирана. Лечението на гонартроза, неуточнена, може да бъде консервативно или хирургично спрямо клиничния стадий на болестта.

3.9, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Учебник по клинична патология; под редакцията на проф. д-р Григор Велев, проф. д-р Иван Михайлов

"Osteoarthritis" National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases.

Клиника на вътрешните болестти, под редакция на проф. д-р Кънчо Кънев,дмн том 3

Основи на ортопедията и травматологията; Дейвид Дж. Денди, Денис Дж. Едуарс; част 3- ортопедични забиолявания

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗаболявания (МКБ)СпортЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиИзследванияНовиниСпециалистиКлинични пътеки