Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Гонартроза [артроза на колянната става] Други вторични гонартрози, двустранни

Други вторични гонартрози, двустранни МКБ M17.4

Други вторични гонартрози, двустранни МКБ M17.4 - изображение

Гонартрозата представлява дегенеративно заболяване, което се характеризира с увреждане на ставния хрущял и подлежащата кост на колянната става. Спрямо етиопатогенезата си бива първична или вторична. Спрямо броя на патологично ангажираните коленни стави се подразделя на едностранна или двустранна. Първична гонартроза, двустранна и други първични гонартрози представляват артрити, при които първопричинителят на заболяването не е известен. Първичните гонартрози се асоциират с генетични дефекти. За разлика от тях при вторичните гонартрози етиологията е известна, като например при посттравматична гонартроза, двустранна. Спрямо етиологичната класификация "други вторични гонартрози, двустранни" се определя с известен първопричинител на патологичните изменения. Причинител на болестния процес може да бъде:

 • Захарен диабет
 • Менопауза
 • Синдром на Ehlers-Danlos
 • Синдром на Марфан
 • Затлъстяване
 • Хемохроматоза и болест на Wilson
 • Ендокринни нарушения

двустранна гонартоза

Предхождащи възпалителни заболявания като Подагра, Артрит при лаймска болест, Туберкулозен артрит.

Ставни заболявания по време на юношеството – като например юношеска остеохондроза на бедрената глава, ювенилна остеохондроза на пателата

Хемохроматозата, болестта на Wilson и подаграта могат да бъдат групирани като болести на обмяната. При тях има излишък от продукти на метаболитната обмяна, които 

постепенно се наслагват в ставната капсула и я деформират. При подагра бързо се натрупват излишните кристали на пикочната киселина, а при хемохроматоза — разстройство на обмяната на медта.

Влиянието на метаболитната дисфункция при затлъстяването не е напълно разгадана, но неоспорим е фактът, че свръхтеглото има негативен механичен ефект върху ставите.

При синдром на Marfan и синдром на Ehlers-Danlos от една страна се наблюдава патологичен синтез на съединителна тъкан, а от друга дисбаланс между колагеновите и еластичните влакна.

При жени над 50 години водещ етиологичен фактор е менопаузата. Хормоналните нарушения се характеризират с намаляване на естрогеновата хондропротекцията.

При други вторични гонартрози, двустранни, най-засегнатият отдел на ставата е този, който се разполага от вътрешната страна на коляното, защото е изложен на по-голямо механично натоварване. Колянната става (от латински articulatio genus) е една от големите стави, поемаща тежестта на тялото и от съществено значение за правилната стойка и походка. Колянната става се укрепва посредством вътрешни и външни ставни връзки, разгледани в стави на долния крайник. Ставната кухина се изпълва със синовиална течност. Тя служи за намаляване на триенето, както и за изхранване на ставните хрущяли. Около напречната ос на колянната става се извършва флексия и екстензия до 140 градуса. Сгъването на коляното се съпровожда от вътрешна ротация, а разгъването от външна ротация.

вторична гонартроза

Независимо от първопричинителя на болестния процес, патологичните промени при други вторични гонартрози, двустранни са еднакви:

 
 • Нарушения на хрущялната повърхност
 • Синовиална дисфункции
 • Образуване на костни деформации, включително остеофити
 • Образуване на кисти
 • Необратимо ремоделиране на костта

Други вторични гонартрози, двустранни, клинично се проявяват с болка в двете коленни стави, която се усеща по-силно от вътрешната страна на коле

нете или зад 

капачето. Първоначално болката се появява при по-интензивно натоварване и отшумява в покой, а в по-напредналите стадии става почти постоянна и независеща от натоварването. Пациентите съобщават за сутрешна скованост, която продължава между петнадесет и тридесет минути. Често болката се съпътства от ставен оток.

Заболяването се диагностицира въз основа на клиничните, параклиничните и и

нструменталните изследвания, от които най-висока диагностична стойност има рентгенографията. Параклиничните изследвания са 

без съществена диагностична стойност, но към момента се правят проучвания за установяване на биомаркери към колагена. В бъдеще те ще служат за ранното лабораторни откриване на артроза.

двустранна гонартозаУсложненията на двустранната вторична гонартроза могат да се изразяват чрез:

 • Изкривяване на подбедрицата навътре към другия крак (варусна деформация).
 • Изкривяване на подбедрицата навън (валгусна деформация).
 • Хипотрофия на бедрената мускулатура откъм засегнатата страна, тоест намаляване на мускулната маса на двата крайника.
 • Ставна деформация и нарушения на нормалната походка.

вторична гонартрозаЛечението на други вторични гонартрози, двустранни е индивидуализирано. За болевия синдром и отока при гонатроза се прилага симптоматично лечение. То се изразява в:

Фармакологични средства —пер ос или вътреставно амплициране на нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици и кортикостероиди.

Нефармакологични средства —  използването на патерици, прилагенто на компреси, физиотерапия, балнеолечение и други.

При неефективност на консервативната терапия и бързото прогресиране на симптомите при други вторични гонартрози, двустранни, се препоръчва консултация с лекар — специалист по ортопедични заболявания относно хирургичните терапевтични методики.

2.9, 14 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

 "Osteoarthritis" National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases.

Основи на ортопедията и травматологията; Дейвид Дж. Денди, Денис Дж. Едуарс; част 3- ортопедични забиолявания

Анатомия на човека единадесето издание: В. Ванков, Вл. Овчаров

Практическо ръководство по ревматология; допълнение 1; Под редакцията на проф. Рашо Раков

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗаболявания (МКБ)СпортЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияНовиниСнимкиСпециалистиКлинични пътеки