Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Коксартроза [артроза на тазобедрената става] Други вторични коксартрози

Други вторични коксартрози МКБ M16.7

Други вторични коксартрози МКБ M16.7 - изображение

Към другите вторични коксартрози спада едностранната вторична коксартроза. Едностранната вторична коксартроза е хронично заболяване на опорно-двигателния апарат, което се състои в увреждане на ставния хрущял на тазобедрената става с последващо увреждане на подлежащата кост.

За разлика от първичната коксартроза, вторичната възниква на фона на друго заболяване или травма на ставата. Причини за поява на други вторични коксартрози могат да бъдат  дисплазия и вродена луксация на тазобедрената става, асептична некроза на главата на бедрената кост, болест на Пертес, травма, фрактура, изкълчване, възпалителни процеси и други.

Клиничната картина на други вторични коксартрози включва симптоми както на основното заболяване, така и симптоми от страна на ставата. Тези симптоми са болка, ограничение в движението на ставата, контрактура в дазобедрената става, куцане.

Диагнозата на вторичната едностранна коксартроза се поставя въз основа на клинични и радиологични данни. От инструменталните изследвания се прави рентгенография.

Лечението на заболяването е симптоматично. Цели намаляване на болката. Използват се нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди. Взема се под внимание стадия на заболяването, възрастта на пациента, общото му състояние и изразеността на клиничната картина.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия