Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Коксартроза [артроза на тазобедрената става] Други вторични коксартрози, двустранни

Други вторични коксартрози, двустранни МКБ M16.6

Други вторични коксартрози, двустранни МКБ M16.6 - изображение

Коксартрозата е хронично (продължително) заболяване на опорно-двигателния апарат, като характерните изменения започват от хрущялите, като по-късно засягат костите и капсуло-връзковия апарат на ставата.

Разделя се на първична коксартроза (коксартроза с неясен произход) и вторична коксартроза, която възниква на фона на дисплазия и вродена луксация на тазобедрената става, асептична некроза на главата на бедрената кост, болест на Пертес, травма, фрактура, изкълчване, възпалителни процеси и други. Повечето учени смятат, че причината е нарушение в кръвообращението на ставата, с което се нарушава венозния отток и артериалния приток на кръв.

Симптомите на други вторични коксартрози, двустранни, са болка, скованост, нарушени движения. Характерът на болката зависи от тежестта на дегенеративния процес, т.е. на стадия на заболяването. Налице е още ограничение в движението на ставата. Първо се ограничава вътрешната ротация и нормалната екстензия (разтягане). Болният не може да клекне и той сгъва максимално колянната си става при максимално изпъване на тазо-бедрената става, за да обуе обувката си. Другият тест е за достигане на пода. Когато болният се опита да вземе предмет от пода, той стъпва на здравия си крак, кляка на него и се навежда при изпъната тазо-бедрена става на засегнатия крайник. Движенията на тазобедрената става могат да бъдат много силно ограничени, но обездвижване пълно при коксартрозата не се получава. Налице са още контрактура в тазобедрената става и куцане.

Диагнозата на други вторични коксартрози, двустранни се поставя въз основа на клинични и радиологични данни. От инструменталните изследвания се прави рентгенография.

Лечението на заболяването е симптоматично. Цели намаляване на болката. Използват се нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди. Взема се под внимание стадия на заболяването, възрастта на пациента, общото му състояние и изразеността на клиничната картина.

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия