Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Коксартроза [артроза на тазобедрената става] Посттравматична коксартроза, двустранна

Посттравматична коксартроза, двустранна МКБ M16.4

Посттравматична коксартроза, двустранна МКБ M16.4 - изображение

От името на заболяването става ясно, че причината за посттравматичната двустранна коксартроза е травма.

Травмата, освен това е причината за 5 до 10% от всички случаи на остеоартроза на тазобедрената става. Други причини са тежки наранявания, контузия на тазобедрената става, получена в резултат на удар.

Една трета от пациентите с дислокация или фрактура на тазобедрената става или ацетабулума развиват остеоартроза в рамките на 1 до 20 години.

Симптомите на посттравматичната двустранна коксартроза могат да бъдат минимални или дори да отсъстват на моменти. В напреднал стадий на заболяването се наблюдава болка - характерът, интензивността, продължителността и местоположението, на която зависят от тежестта на травмата. Има ограничено движение на ставата. Болният не може да клекне и той сгъва максимално колянната си става при максимално изпъване на тазо-бедрената става, за да обуе обувката си.

Диагнозата на посттравматичната двустранна коксартроза се поставя въз основа на анамнестични данни за травма, клинични и радиологични данни. От инструменталните изследвания се прави рентгенография.

Лечението на посттравматичната двустранна коксартроза цели намаляване на болката. Използват се нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди.

3.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия