Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Коксартроза [артроза на тазобедрената става] Първична коксартроза, двустранна

Първична коксартроза, двустранна МКБ M16.0

Първична коксартроза, двустранна МКБ M16.0 - изображение

Коксартрозата представлява деформираща, дегенеративна артроза на тазобедрената става.

Разделя се на първична коксартроза (коксартроза с неясен произход) и вторична коксартроза, която възниква на фона на дисплазия и вродена луксация на тазобедрената става, асептична некроза на главата на бедрената кост, болест на Пертес, травма, фрактура, изкълчване, възпалителни процеси и други. Повечето учени смятат, че причината е нарушение в кръвообращението на ставата, с което се нарушава венозния отток и артериалния приток на кръв.

Клиничната картина на първичната двустранна коксартроза се изявява с болка. Характерът, интензивността, продължителността и местоположението на болката при първичната двустранна коксартроза зависят от тежестта на дегенеративния процес, т.е. на стадия на заболяването. Ограниченията на движенията на ставата е вторият основен симптом. Като първо се ограничава вътрешната ротация и нормалната екстензия (разтягане). Болният не може да клекне и той сгъва максимално колянната си става при максимално изпъване на тазо-бедрената става, за да обуе обувката си. Другият тест е за достигане на пода. Когато болният се опита да вземе предмет от пода, той стъпва на здравия си крак, кляка на него и се навежда при изпъната тазо-бедрена става на засегнатия крайник. Движенията на тазобедрената става могат да бъдат много силно ограничени, но обездвижване пълно при коксартрозата не се получава. Третият симптом е контрактурата в тазобедрената става, а четвъртият белег е куцането.

Диагнозата на първичната двустранна коксартроза се поставя въз основа на клинични и радиологични данни. От инструменталните изследвания се прави рентгенография.

Лечението на първична коксартроза, двустранна, заболяването е симптоматично. Цели намаляване на болката. Използват се нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди. Взема се под внимание стадия на заболяването, възрастта на пациента, общото му състояние и изразеността на клиничната картина.

2.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия