Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Възпалителни полиартропатии Артропатии при други болести, класифицирани другаде

Артропатии при други болести, класифицирани другаде МКБ M14

Артропатии при други болести,  класифицирани другаде МКБ M14 - изображение

Артропатии при други болести,  класифицирани другаде, са група заболявания, които се характеризират с увреждане на ставния апарат следствие на друго основно заболяване, като подагра, диабет, амилоидоза, хипотиреоидизъм, хемохроматоза и други.

При острата подагра, предилекционните места на артрита е метатарзофалангиалната става на палеца на стъпалото. Засегнатата става е топла, оточна, болезнена и зачервена. Кризата настъпва обикновено през нощта. Кризите се повтарят и се ангажират повече стави. В някои случаи при често повтарящи се кризи могат да се наблюдават прояви на хроничен артрит с рентгенови изменения. Полиставните форми са мигриращи и се въвличат околоставни структури.

Ставните промени при подаграта се установяват рентгенологично. Установяват се асиметрични ерозивни промени тип „замба” със склеротични ръбове при запазена ставна ивица.

Лечението на артропатии при други болести,  класифицирани другаде, може да бъде консервативно или хирургично и зависи от основното заболяване.  Прилагат се ставни пункции, прилагат се нестероидни противовъзпалителни средства или се прави ендопротезиране.

2.3, 3 гласа

ВИДОВЕ Артропатии при други болести, класифицирани другаде МКБ M14

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО