Други серопозитивни ревматоидни артрити МКБ M05.8

Други серопозитивни ревматоидни артрити МКБ M05.8 - изображение

Ревматоидният артрит е автоимунно хронично системно заболяване, което възниква при индивиди с генетична асоциация с човешкия левкоцитен антиген HLA-DR4. Ревматоидният артрит засяга основно ставния апарат. Но подобно на останалите автоимунни заболявания, освен таргетния орган се наблюдава и мултиорганно засягане, което е представено като други серопозитивни ревматоидни артрити.

други серопозитивни ревматоидни артритиПървоначално засягане на ставите включва възпаление на синовиалната мембрана с характерния оток, подуване, зачервяване, болезненост, скованост, загуба на функция. С напредване на процеса се засягат и повече стави (полиартрит). Това е класическата изява на серопозитивния ревматоиден артрит. Включва се възпаление на сухожилието с характерни ерозии и унищожаване на ставната повърхност. Наблюдават се специфични деформации на ставата, така известните Z - деформация и лебедова деформация.

Засягането на кожата се представя с наличието на еритен, ерозии или ревматоидни възли при възникване на ревматоиден васкулит. В централната част на ревматоидните възли се наблюдава фибриноидна некроза със слой макрофаги и фибробласти, покрити със съединителна тъкан. Размерът им варира от милиметри до сантиметри, разположени най-често над костна повърхност.

Други серопозитивни ревматоидни артрити свързани с кожно засягане са:

Висцералното ангажиране е описано като ревматоидния артрит със засягане на други органи и системи. В тази рубриката са представени двата основни таргетни органа, а именно сърце и бъбреци. Бъбречното засягане протича като хронично възпаление на гломерулите, бъбречна амилоидоза с нарушаване на нормалната бъбречна функция. Сърдечните усложнения на серопозитивния ревматоиден артрит са:

Към други серопозитивни ревматоидни артрити се включват още:

Сетивни органи, в частност очите: развитие на еписклерит, които може да прогресира до перфорация и склеромалация. Кератоконюнктивит с характерната сухота в очите, причинен от инфилтрация на лимфоцити на слъзните и слюнчените жлези.

Чернодробната система: засягат се чернодробни клетки, които повишават продукцията си на острофазови белтъци, CRP, алкална фосфатаза. Увреждане на Купферовите клетки и развитие на нодуларна хиперплазия. Към тази категория се класифицира и синдром на Felty.

Засягането на белите дробове с развитието на синдрома на Caplan са разгледани подробно в ревматоидна болест със засягане на белия дроб.

Диагнозата и лечението са разгледани във всеки специфичен раздел.

3.6/5 8 оценки

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Библиография

Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето - десета ревизия.

Други серопозитивни ревматоидни артрити | мкб M05.8
Нов код
ОТКАЖИ

ЗАБОЛЯВАНЕТО е свързано към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival