Образуване на мазоли МКБ L84

Образуване на мазоли МКБ L84 - изображение

Изключително груба част от кожата, резултат от продължително механично триене се определя като мазол. Травмирането на кожата е продължително и постепенно преминава към образуване на мазоли.

Образуване на мазоли може да възникне върху всяка една част на кожата, която се подлага на системно механично нараняване. Към етиологичната характеристика на кожния дефект се включват предимно различни професии и дейности, източници на подпрагови повтарящи се на едно и също място механични натоварвания. Локализацията на промените е в зависимост от местата на системните механични натоварвания на кожата. Някои от професиите се характеризират с образуване на мазоли с типична локализация — т.нар. професионални стигми:

 • Обущари (по бедрата)образуване на мазоли
 • Доячи (воларната страна на пръстите)
 • Цигулари (лявата страна на шията)
 • Музиканти на духови инструменти (около устните)
 • Китаристи (пръстите на ръцете)
 • Спортисти, спрямо от характера на спорта
 • Много чести мазоли по ходилата се образуват при носенето на несъразмерни и неудобни обувки

Образуването на мазоли се счита за адаптивна защитна реакция на кожата. Съществено значение има и индивидуалната предиспозиция.

Патофизиологията на заболяването разкрива, че образуване на мазоли се дължи на натрупване на терминално недиференцирани кератиноцити във външния слой на кожата. Тези клетки са нефункциониращи, така наречените мъртви клетки, но въпреки това осигуряват нужната защита на кожата. Устойчивостта на мъртвите кератиноцитови клетки се дължи на преплетени протеинови и хидрофобни нишки. Тези нишки съдържат в голямо количество дисулфидни връзки.

В други случаи образуване на мазоли може да се наблюдава при липса на механично триене. Подобни кожни изменения има при хиперкератоза на дланите и стъпалата, под влияние на токсични вещества, съдържащи арсен. Хормонални смущения, които се следват от хиперкератинова продукция, също се причисляват към етиологията на образуване на мазоли.

Образуване на мазоли може да се наблюдава и по меките, неокосмени кожни участъци. Този вид мазоли най-често се локализират по горната повърхност на ходилата.

Научното наименование на мазоли е heloma, като различаваме heloma durum и heloma molle. Heloma durum се образува предимно по сухите кожни повърхността, докато heloma molle предимно между два съседни пръста.

Клиничната картина на мазолите много често се предшества от хиперпигментация, която много наподобява лихенификация. Роговият слой е задебелен с жълтокафеникав цвят, понякога с болезнени рагади. Това заболяване е с характерна клинична картина и обикновено не представлява трудност поставянето на диагнозата. образуване на мазоли

В някои случаи в диференциално-диагночен план влизат в съображение ограничен невродермит, екзема или псориазис.

Усложнение от образуването на мазоли може да бъде разраняване на кожата с последваща инфекция.

Лечението включва използване на локални кератолитични средства. Тези медикаменти в състава си включват салицилова киселина и се спомага излющването на кожата. За постигане на траен ефект е необходима профилактика. В някои случаи може да се предприеме и механично отстраняване на мазолите.

Образуването на мазоли може по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува. Превенционните мероприятия са насочени предимно срещу травмиращия кожата фактор, тоест:

 • Минимизиране на триенето
 • Носенето на удобни обувки
 • Използването на кремове
 • Използването на работни ръкавици
3.3/5 3 оценки

Симптоми и признаци при Образуване на мазоли МКБ L84

Всички

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Образуване на мазоли | мкб L84
Нов код
ОТКАЖИ
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival