Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Андрогенна алопеция Андрогенна алопеция, неуточнена

Андрогенна алопеция, неуточнена МКБ L64.9

Андрогенна алопеция, неуточнена МКБ L64.9 - изображение

Андрогенната алопеция е най-често срещаният тип на прогресивна загуба на коса. Тя засяга около 50 % от мъжете над 50-годишна възраст, а около 50 % от жените над 65-годишна възраст. При жените тежестта на състоянието варира, може да се представи като разпространено изтъняване на косми, но в някои случаи може да доведе до пълна загуба на коса.

Андрогенна алопеция, неуточнена, е причинена от комбинация от генетични и хормонални фактори.

Дихидротестостерон (DHT) е основният хормон, отговорен за андрогенната алопеция в генетично предразположени индивиди. DHT причинява косопад на скалпа чрез предизвикване на промяна в космените фоликули на кожата на главата. Космите, произведени от засегнатите фоликули, стават прогресивно по-малки в диаметър, по-къси и с по-светъл цвят, докато в крайна сметка фоликулите се свият напълно и престават да произвеждат косми.

Смята се, че генетичната предразположеност към това състояние може да бъде унаследена от единия или двамата родители.

Андрогенната алопеция засяга мъжете по-рано и по-често, отколкото жените. При мъжете състоянието започва в по-млада възраст, докато при жените - след 50-годишна възраст. Понякога андрогенната алопеция при жените може да започне по-рано - през 30-те или 40-те години. При някои жени това състояние може да бъде свързано с прекомерно количество мъжки хормони, като например синдром на поликистозните яйчници.

Андрогенна алопеция, неуточнена, изглежда различно при мъже и жени. Космите в засегнатите райони са първоначално малки в диаметър и по-къси в сравнение с косми в незасегнатите райони. При мъжете обичайният модел на косопад е оредяваща коса и загуба на коса от върха и предната част на главата. При жените загубата или разреждането на косата обикновено възниква в короната на скалпа, с пълно или почти пълно запазване на предната линия на косата.

Диагнозата обикновено се основава на анамнезата, модела на загуба на коса и семейната анамнеза за подобен модел на загуба на коса. Кожата на скалпа изглежда нормална при преглед. Понякога могат да се извършват кръвни тестове.

Няма изцеление за андрогенната алопеция. Въпреки това, развитието на това заболяване при мъжете и жените има тенденция да бъде много бавно, в продължение на няколко години до десетилетия. По-ранна възраст на поява може да се предскаже по-бърз темп на прогресия.

Приложение на 2 %-ов или 5 %-ов разтвор на миноксидил на скалпа може да помогне за забавяне на прогресията и частично се възстанови косата в малка част от засегнатите мъже и жени. Въпреки това, този продукт е скъп и рядко произвежда полезно дългосрочно подобрение. Миноксидил може да причини иритативни или алергични реакции на мястото на приложение.

Орален прием на финастерид намалява нивата на дихидротестостерон, което може да забави загубата на коса и евентуално да помогне за повторен растеж на коса. Намалено либидо и еректилна дисфункция са известни странични ефекти от това лечение.

Някои засегнати индивиди използват перуки, тупета и екстеншъни за прикриване на андрогенна алопеция, неуточнена.

Хирургичното лечение се състои от трансплантация на коса в засегнатите области на взети фоликули от окципиталната област.

4.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО